MENIU

Prima insectă declarată sigură pentru consum uman la nivel european! Viermele de făină va putea fi folosit pentru paste și biscuiți

Undă verde pentru consumul uman al unei insecte la nivel european! Viermele de făină ar putea deveni curând prima insectă declarată sigură pentru a fi mâncată de om. Decizia a fost anunțată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

 

Larvele gândacului de făină vor putea fi folosite ca atare sau uscate, ca ingrediente pentru curry sau sub formă de făină pentru prepararea biscuiţilor, pastelor şi pâinii.

Viermele de făină este sigur pentru consumul uman, a decis Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Este primul aviz dat în cazul unui „aliment nou” care este reprezentat de o insectă. Decizia organismului european poate deschide astfel porțile vânzării acestui tip de produs în toate supermarketurile din Europa.

Totuși, cei care prezintă diferite alergii la insecte, precum creveți sau acarieni, vor sta departe de noul aliment... din viermele de făină.

Viermele galben uscat sau „larva Tenebrio molitor” este sigur pentru consumul uman, a transmis miercuri EFSA din Parma, Italia, după un studiu asupra acestei insecte. Avizul Agenției ar putea duce la aprobarea la nivelul Uniunii Europene după firma franceză care crește viermi de făină, Micronutris, a solicitat un permis pentru producția de insecte pentru consum. .

Alimentele noi sunt văzute ca alternative la sectoarele alimentare cu emisii ridicate de bioxid de carbon (ca în cazul folosirii cărnii de vită).

Ce sunt viermii de făină - primul aliment din insecte aprobat de UE

Este vorba de gândacul de făină, cu aripile lucioase, brune sau negre, numit popular „morar”, și științific „Tenebrio molitor”.

Larvele gândacului de făină vor putea fi folosite ca atare sau uscate, ca ingrediente pentru curry sau sub formă de făină pentru prepararea biscuiţilor, pastelor şi pâinii.

Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grăsimile și fibrele, oferind pentru viitor o potențială sursă de mâncare sustenabilă și cu un nivel scăzut de emisii de carbon.

Opinia exprimată miercuri de EFSA este doar un prim pas în procesul la finalul căreia autorităţile vor decide dacă vor aproba sau nu vânzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri şi alte produse alimentare care să conţină insecte printre ingrediente.

Astfel că decizia EFSA va impulsiona afacerile care au drept obiect creşterea de insecte, care potrivit firmei de cercetare Arcluster vor creşte de zece ori până la peste 4,1 miliarde dolari la nivel global până în 2025. Insectele devin o sursă mai sustenabilă de proteine graţie impactului lor mai mic asupra mediului şi valorii nutriţionale ridicate, atrăgând finanţare din partea fondurilor de investiţii şi atenţia unor giganţi din industria alimentară precum Cargill Inc. şi Nestle SA, mai relatează Bloomberg, potrivit Agerpres.

"Ajută la crearea unei noi surse de proteine pentru întreaga lume, în mod sustenabil. Suntem foarte mulţumiţi de valoarea nutriţională", a declarat Helene Ziv, manager de risc la Cargill.

Aceasta este prima evaluare a EFSA cu privire la riscul insectelor ca nou produs alimentar, în condiţiile în care Autoritatea mai are alte 14 solicitări în analiză pentru insecte, de la greieri la lăcuste. Aprobarea emisă pentru viermele de făină oferă oportunităţi de marketing, susţine Andrea Germini, şef de echipă la EFSA.

Europa este un lider în ceea ce priveşte start-up-urile concentrate pe creşterea insectelor, după ce a inclus insectele pe lista alimentelor sustenabile. Autorităţile europene au alocat fonduri pentru cercetare şi facilităţi de producţie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peştilor, câinilor şi pisicilor.

Câteva state membre UE, inclusiv Finlanda, Belgia şi Olanda, permit deja vânzarea de alimente care conţin insecte în magazine. Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt folosite în dieta a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume, însă mulţi consumatori din Europa vor trebui să depăşească acea repulsie, „ick factor”, cum îl numește Niccolo Manzoni, director la firma franceză Five Seasons Ventures.