MENIU

Prima execuție din Arkansas din ultimii 12 ani a avut loc după tergiversări ale Curții Supreme

Pentru prima oară în ultimii 12 ani de când Curtea Supremă din S.U.A. a dat undă verde folosirii injecției letale, în Arkansas a fost executat  un deținut care fusese condamnat la moarte. Ledell Lee, de 51 de ani, și și-a primit sentința în 1995, pentru uciderea în bătaie a unei femei.

Prima execuție din statul Arkansas, de mai bine de un deceniu, a avut loc joi noaptea, după ce Curtea Supremă a anulat în ultimul moment o serie de ordine judecătorești, respingând cererile de grațiere ale unui deținut.

Execuția a fost urmată de un val de critici din partea opiniei publice, mai ales că, ulterior deciziei Curții Supreme a SUA, oficialii statului Arkansas au programat în lanț o serie de execuții. Decizia s-a luat după ce mai mult de opt execuții programate pentru luna aprilie ar fi putut fi anulate de hotărâri judecătorești.  

Ca parte a unei planificări agresive, autoritățile din Arkansas au intenționat să efectueze mai multe execuții în serie, într-o închisoare de stat din sud-estul capitalei Little Rock, joi seara.

Una dintre justificări a fost că cel puțin o execuție este necesară, deoarece substanțele dintr-o injecție letală sunt pe cale să expire.

Totuși, autoritățile au abandonat planul atunci când o instanță de stat a blocat una dintre execuții, iar oficialii s-au concentrat doar pe cazul lui Ledell Lee.

Moartea lui Lee a fost confirmată de oficialii statali. Ora decesului lui Lee a fost 23:56, ora locală, potrivit Departamentului de Corecții din Arkansas. Executia a durat 12 minute, timp in care Lee nu a arătat semne evidente de suferință, potrivit Associated Press, care a avut un reporter delegat drept martor din partea organismelor media.