MENIU

Prețuri uriașe, sărbători mai sărace. Românii scot mai mulți bani din buzunar pentru masa de Crăciun

Sursa foto: Captură video

Se anunță sărbători sărace pentru români în acest an și asta pentru că prețul alimentelor de bază a explodat. Oamenii scot mai mulți bani din buzunar pentru toate produsele, iar carnea de porc este mai scumpă cu 25%. Îngrijorător este că românii ar putea renunța chiar și la banala salată de boeuf din cauza prețului legumelor. 

„200 de lei, mai mult nu pot să cheltui. Trebuie să îmi iau medicamente și ce rămâne să mănânc și eu, restul…”, spune o pensionară.

În această situație sunt cei mai mulți români. Din cauza scumpirilor din ultimul an, masa festivă de Crăciun va fi mult mai săracă, iar carnea de porc și cârnații, un lux. Mulți bătrâni ar amâna sărbătorile, dacă ar putea. Pensia abia le ajunge să-și plătească utilitățile și să cumpere medicamentele care îi țin în viață.

Reporter Realitatea PLUS: Cum vă descurcați?

Pensionar: Greu.

Reporter Realitatea PLUS: Ați observat scumpiri la alimente?

Pensionar: Foarte, și de la o zi la alta.

Oamenii scot mai mulți bani din buzunar pentru toate produsele, iar carnea de porc este mai scumpă cu 25%.

Reporter Realitatea PLUS: Cele mai mari scumpiri?

Pensionară: La carne. Noi cu pensia mergem unde se mai fac oferte. 

Unul dintre cele mai consumate produse în această perioadă este salata de boeuf pentru care vom scoate din buzunar aproape dublu. La un calcul simplu, numai pentru legume plătim în jur de 60-70 de lei. Unde mai pui că este nevoie și de carne și murături.

În acest an plătim mai mult pentru cartofii care s-au scumpit cu peste 22%, iar morcovii sunt mai scumpi și ei cu 10%. Astfel, pentru salata de boeuf din acest an, oamenii sunt nevoiți să cumpere din ce în ce mai puțin.

La toate acestea se adaugă și uleiul, mai scump cu peste 22 procente. Un ingredient esențial pentru preparatele tradiționale, iar în magazine, cel mai ieftin litru de ulei este între 8 și 10 lei. 

Mai multe articole despre:
scumpiri sarbatori masa de craciun pensionari