MENIU

Prețuri mai mari și cu 50%! Experiment în piață: cât plătim acum față de luna ianuarie a acestui an

Foto cu caracter ilustrativ / Arhivă

Riscul ca românii să înghețe de frig nu este singurul pericol pentru oameni. Și scumpirile le dau frisoane. Multe alimente au prețul majorat cu 50%, unele chiar de 70 de procente, iar românii lasă la casele de marcat sume uriașe, comparativ cu luna ianuarie a acestui an. 

„Fără 200 de lei nici nu poți să ieși în piață. Nu ai cum” „Orice cumperi este scump”, sunt doar câteva dintre părerile românilor.

Copleșiți de scumpiri, românii abia își mai permit să cumpere strictul necesar. De la începutul acestui an, prețurile la mâncare s-au dublat.

Dacă la începutul anului, cu puțin peste 30 de lei puteam cumpăra 200 de grame de cașcaval, 1 litru de lapte, 1 kilogram de carne tocată si ne mai rămâneau bani și pentru o cafea de calitate, acum pentru toate acestea plătim puțin peste 50 de lei. Asta pentru că, spre exemplu, un kilogram de carne tocată costă 20 de lei, iar un kilogram de cașcaval - 48 de lei.

Pentru același coș de cumpărături, această femeie plătește acum cu 100 de lei mai mult, față de inceputul acestui an.

Conștieți de scumpiri, producătorii spun că nu pot lăsa prețurile mai jos. Asta pentru că și pentru ei costurile s-au dublat.

Analiștii economici spun că rata inflaţiei este în scădere - nu scapăm de valul de scumpiri la alimente, carburanţi şi energie. 

Mai multe articole despre:
scumpiri preturi alimente