MENIU

Preţ astronomic pentru un ghid Michelin din 1900 vândut la licitaţie

Un exemplar din prima ediție a prestigiosului ghid gastronomic Michelin, ce datează din 1900, a fost vândut sâmbătă la licitație în Franța la prețul de 22.000 de euro, un record mondial pentru strămoșul "bibliei" restaurantelor. Recordul anterior data din 2013, când un ghid din această primă ediție a fost vândut cu 18.000 de euro.

Exemplarul, "în stare foarte bună", a fost adjudecat de un colecționar francez, la o vânzare cu licitație dedicată mărcii franceze de anvelope Michelin la cazinoul Royat (centrul Franței), a declarat pentru AFP organizatorul Convenției internaționale a colecționarilor Michelin, Pierre-Gabriel Gonzalez, citat de Agerpres.

În momentul lansării sale de către frații Michelin, la începutul secolului al XX-lea , ghidul era menit să faciliteze deplasările cu automobilul, care erau adevărate aventuri în Franța. Acesta includea adresele stațiilor de alimentare, mecanici și dealeri de anvelope, împreună cu prețurile locale pentru combustibil, anvelope și reparații auto. De asemenea, îi ajuta pe șoferi să găsească locuri de cazare și masă.

Astăzi, celebrul Ghid Roșu Michelin, cel mai vechi și mai bun ghid cunoscut al hotelurilor și restaurantelor din Europa, publicat anual de către compania producătoare de anvelope Michelin, consacră și apără reputația restaurantelor din 24 de țări, cărora le acordă sau le retrage foarte râvnitele stele.

La licitația de sâmbătă a mai fost vândut un exemplar din prima ediție, într-o stare mai puțin bună, la prețul de 14.000 de euro.

Prima ediție a ghidului Michelin din 1900 a fost distribuită gratuit în aproximativ 35.000 de exemplare.