MENIU

Președintele Ucrainei, în regiunea separatistă Donețk: Zelenski, vizită la Mariupol, pe 16 februarie, sub amenințarea invaziei ruse

Volodimir Zelenski, vizită la Mariupol, pe 16 februarie, sub amenințarea invaziei ruse

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că va fi miercuri în orașul Mariupol, în estul Ucrainei. Vizita are loc exact pe 16 februarie, despre care s-a spus că este ziua atacului Rusiei în Ucraina. 

Mariupol, supranumit poarta maritimă a Donbas, este situat în regiunea Donețk, una din cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei pentru care parlamentarii ruși tocmai i-au cerut lui Vladimir Putin recunoașterea independenței.

Potrivit CNN, Zelenski ajunge la Mariupol miercuri după-amiază. La o zi după ce Ucraina a cerut asistență internațională NATO pentru mai multe tipuri de urgențe. Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei se pregătește de mai multe situații de criză ce pot afecta populația civilă în următoarea perioadă, sub amenințarea invaziei ruse.

Vizita lui Zelenski are loc exact în ziua presupusei invazii a Rusiei în Ucraina. Potrivit informațiilor de la CIA publicate de săptămânalul german Der Spiegel, SUA și-ar fi informat aliații NATO, în urmă c câteva zile, că este posibil ca atacul Rusiei asupra Ucrainei să fie declanșat miercuri, pe 16 februarie. Zelenski a făcut și o glumă pe această temă, anunțând că va declara 16 februarie - Ziua unității Naționale. 
Tensiunile din zonele separatiste Donețk și Luhansk din estul și sud-estul Ucrainei durează din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. După anexare, separatiștii pro-ruși au preluat controlul în zonă. De aproape opt ani, cele două regiuni au fost sprijinite de militari ruși, luptele provocând peste 10 mii de morți.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat, marți, o rezoluție în care îi cere președintelui Vladimir Putin recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a atins subiectul regiunilor separatiste Donețk-Luhansk în conferința de presă de după discuțiile cu cancelarul german Olof Scholz. Liderul de la Kremlin a declarat că „trebuie să facem tot ce putem pentru cei din Donbas, dar primul pas e să valorificăm oportunitățile din cadrul Acordului de la Minsk”. 

Nu au lipsit reacțiile internaționale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, că Donețk și Luhansk sunt parte a Ucrainei, în granițele recunoscute internațional. Iar recunoașterea independenței lor, așa cum cer parlamentarii rusi, ar însemna o încălcare a legilor internaționale, a suveranității Ucrainei și a acordurilor de la Minsk.

Și ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat, marți, că o recunoaștere a independenței celor două regiuni ar însemna un nou pas de escaladare a tensiunilor.