MENIU

Președintele sârb avertizează că spitalele sunt pline, în contextul protestelor față de reintroducerea restricțiilor

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a cerut protestatarilor să renunțe la protestele față de noile restricții pentru combaterea pandemiei, în condițiile în care spitalele nu mai au locuri libere. Liderul sârb acuză organizațiile de extremă-dreapta și unii ofițeri de informații de implicare în manifestații.

\"\"Nu mai sunt paturi libere în spitalele noastre, vom deschide noi spitale\"\", a spus Vucic, într-un mesaj către naţiune. Șeful statului a acuzat organizațiile de extremă-dreapta și  ,,unii ofiţeri de informaţii regionali” de implicare în revolte cu scopul subminării poziției țării.  

Marți seară, 43 de polițiști și 17 protestatari au fost răniți, iar 23 de persoane au fost reținute în urma violențelor din Belgrad. Protestatarii au atacat cu pietre şi sticle în forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Protestele au fost declanșate de anunțul lui Vucic privind noi interdicţii de circulaţie în weekend pe fondul creşterii zilnice a numărului de cazuri de COVID-19.  Miercuri, liderul sârb a spus că nu a recomandat instituirea acestor interdicții, dar Guvernul a anunțat că va prezenta joi un nou set de măsuri sanitare.

Protestatarii susțin că numărul mare de noi infectări este cauzat de decizia lui Vucic de a ridica prea devreme restricțiile inițiale. Aceștia îl acuză că, pentru a-şi creşte popularitatea înaintea alegerilor din 21 iunie, a permis meciurile de fotbal cu public, activităţile religioase, petrecerile şi adunările cu multă lume. Guvernul consideră însă că infectările în creștere sunt cauzate de lipsa de disciplină sanitară în rândul populaţiei.


Miercuril, Serbia a înregistrat 357 de noi cazuri de Covid-19, bilanțul total depășind 17.070 de cazuri și 341 de decese, notează Agerpres.

Mai multe articole despre:
serbia proteste vucic