MENIU

Klaus Iohannis, MESAJ important pentru populație: cum va arăta România după 15 mai? Ce se schimbă, ce se păstrează din restricții

klaus iohannis

Klaus Iohannis a susținut, marți, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni. Cu această ocazie, președintele a atras atenția că, după data de 15 mai, vor rămâne valabile anumite restricții. Totodată, șeful statului a lansat un atac extrem de dur la adresa politicienilor, pe care i-a acuzat că "se cațără pe spaimele oamenilor".

Klaus Iohannis a susținut, marți, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, prima de la declanșarea epidemiei de coronavirus în România. Iata principalele declaratii ale sefului statului:

Din motive de distantare, am avut declaratii de presa si am considerat ca e bine sa revenim la o forma mai interactiva.

Putem sa tragem multe concluzii, si concluzii statistice. Remarc faptul ca, in aceasta epidemie autoritatile, medicii si romanii au obtinut pana acum rezultate notabile. Romanii au dovedit ca au simt civic, echilibru. Insa se discuta foarte mult despre masurile de relaxare. Vom ajunge si acolo. Am spus ca dupa 15 mai anumite restrictii vor fi reduse, nu am atins maximul in Romania si o relaxare prematura poate distruge toate rezultatele bune obtinute pana acum.

Autoritatile, impreuna cu medicii si romanii au, pana acum, rezultate foarte bune. Nu ar fi pacat sa le dam cu piciorul? Sunt constient ca oamenilor le-a fost greu sa stea acasa, ca medicilor si personalului medical le-a fost extrem de greu. Pericolul nu a trecut! Este nevoie in continuare de maxima atentie. Faptul ca din 15 mai e posibil sa relaxam anumite masuri nu inseamna ca revenim la viata normala de dinainte de epidemie. Nu e o revenire brusca la normalitate. Nici nu stim cand vom reveni la o viata normala, spun expertii.

Vor ramane multe restrictii: intalniri in maximum 3 persoane. Nu vom putea iesi la mall, nu vom putea sa plecam din localitate decat daca avem un motiv foarte serios, dupa 15 mai.

Marile festivaluri nu vor avea, cel mai probabil, loc in acest an. Daca se vor relua competitiile sportive, exista o probabilitate foarte mare sa se reia fara spectatori.

Masurile de reducere a restrictiilor vor fi graduale. Intodeauna cu ochii pe statistica. Daca, dupa o masura, creste numarul de bolnavi, masura se ia inapoi. E nevoie de atentie, echilibru, abordare responsabila.

Usor, usor, autoritatile trebuie sa se retraga din aceasta atitudine coercitiva si oamenii sa preia responsabilitatea.

Dupa 15 mai, vom avea obligatia sa purtam masti cand suntem in spatii inchise.

Guvernantii au actionat corect. Specialistii au venit cu sfaturi si solutii bune.

Cand a inceput epidemia, rezervele Romaniei au fost goale. Nu au existat masti, biocide. Au fost foarte putine medicamente. Toate au trebuit procurate intr-un timp record si s-au procurat.

Guvernul a inceput sa puna in practica reforme. S-a progresat foarte mult in materie de digitalizare a administratiei.

Nu toti politicienii, insa, au dorit sa fie de partea care se ocupa de ingradirea pandemiei. Avem un contraexemplu mare, cat Casa Poporului - Parlamentul si modul in care unele partide si unii lideri inteleg sa foloseasca nenorocirea pentru castigul lor electoral, in aceasta perioada critica. Am vazut in Parlament un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil, instrumentat de aceiasi politicieni care au avut si inainte de criza un comportament nociv, oamenii care au lasat Romania fara bani. Banii romanilor au fost risipiti de guvernele PSD. E trist ca dupa ani si ani de guverne PSD sa ne gasim in situatia sa facem fata unei epidemii groaznice cu vistieria aproape goala si tot ei sa strige in Parlament ca presedintele si Guvernul nu fac ce trebuie. Sunt politicienii care se catara pe spaimele oamenilor. E ceva jalnic. Au fost gesturi iresponsabile in Parlament, transformate in acte normative care apasa asupra bugetului public care si asa e sub un stres enorm. Din cauza epidemiei, avem probleme economice mari. Putem gestiona economia Romaniei, dar nu se poate chiar asa, cu gesturi populiste. Acesti politicieni nu au invatat nimic din greselile trecutului si compromit viitorul natiunii, al generatiilor care vor veni dupa noi. Eu nu voi tolera asa ceva!

Întrebări: 

-Cum considerați că au gestionat autoritățile pandemia?

Am spus-o, autoritățile s-au comportat responsabil, au luat măsurile corecte și la timp, inclusiv cele in pregatire care sunt de bun simt și care vor ajuta in mod real economia romaneasca.

- Considerați că a exista la nivel european o coordonare?

Trebuie să recunoaștem că la început coeziunea a fost mai puțină.
Comisia a încercat să vină cu măsuri care să sprijine statele membre și a reușit.

-Situația muncitorilorcare au plecat in Germania, Austria? Ati stiut situatia?

Din pacate, in fiecare an au plecat romani la munca, dupa revolutie au plecat peste 4 milioane. Multi pleaca sezonier, isi duc traiul in Romania. Ce icare pleaca sezonier, majoritatea pleaca sub contract din partea unor agenti economici, nu sunt organizati de stat. Este alegerea lor si va trebuie sa ne gandim cum le putem oferi un viitor in Romania. Se pare ca la inceput au existat probleme organizatorice, pe parcurs au fost remediate, dar e clar ca au fost greseli.

-Amânarea datei alegerilor parlamentare. Sunteti de acord?

Ne spun mai multi experti ca nu vom scapa de virus. Va trebui sa traim cu aceasta boala. Sper ca sa avem, din pacate cativa bolnavi, ca in cazul gripei. Nu stim in acest an.
Nu pot spune daca vom avea in septembrie, octombrie, depinde cum vom gestiona epidemia. 
Important e sa facem alegerile cand nu reprezinta un pericol pentr populatie.

Eu nu voi fi de acord sa facem cand epidemia exista, eu doresc sa reusim  in toamna sa avem si alegeri locale si in noiembrie parlamentare, dar, daca nu se pot tine in siguranta, sa fie amanate.

Nu voi tolera alegeri sub semnul epidemiei!

-Selectarea unor sectoare?

Avem nevoie să aducem anumite producții în România, să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în România. La începutul acestei pandemii am fost nevoiți să cumpărăm echipamente din țări care sunt foarte departe de noi, nu geografic, ci al percepții democratice. Părerea mea e că va exista o regândire și reașezare a lanțului de producție.

-Ce solutii au parintii care trebuie să revină la munca?

Exista legislatie in vigoare care permite parintilor sa stea in casa daca scoala e inchisa. Eu cred ca foarte multi au o problema din cauza asta. Dar ganditi va ce problema ar fi sa vina copilul acasa si sa aduca bola. Isi va gasi fiecare familie o solutie proprie cu speranta ca aceasta faza nu va dura prea mult.

-Informație eronată cu redeschiderea scolilor din Franța?
Informatia este corecta, e doar un exemplu. 
Unii dintre dvs au cerut informatia, este un studiu al Institutulu iPasteur , e verrificabil, nu m-a mreferit la situatia de ieri alaltaieri, ci ca situatia scoli e complicata, atat. Insa decizia de a nu deschide scolile nu s a bazat pe acest studiu ci ca in scolile noastre nu se poate realiza distantare,a sunt multi elevi, elevii pot merge acasa si duc boala, se pot infecta si duc boala acasa, unde multi traiesc si cu bunicii.
Din aceste motive si altele am decis impreuna sa nu redeschidem scolile decat pentru clasele terminale. Si aici s-au grabit unii. Nu sunt obligati sa mearga, daca nu vor, nu vor merge. Nu este nimeni obligat sa mearga, pot merge. Cand dintr-un ciclu intreg merge o clasa , atunci se pot respecta conditii de distantare, evitare a contactului.
Am facut o declaratie concisa si clara pentru marea majoritatea elevilor. Am dorit sa las detaliile conducerii ministerului de resort.
De exemplu, in Italia s-a luat aceeasi decizie. In Danemarca ,de exemplu, s-au deschis, probabil ca sunt mai putine scoli in schimburi, mai putine care nu au apa curenta.

-Ne puteti inainta o data pentru redeschidere restaurante, mall-uri?
Ele depind de evolutia epidemiei, nu putem sti astazi cati bolnavi vom avea pe 5 iunie sau 28 mai, insa saptamana viitoare vom lua o decizie despre forma care urmeaza, stare de urgenta sau alternativa. Sa vedem daca mergem din 15 mai la dentist. Decizia o luam saptamana viitoare, am dat exxemple de posibile relaxari. Iar dupa o saptamana-doua, cand apar reactii, si tot asa, pana in vara. La unele nu vom putea renunta - la masca, petnru ca protejeaza si pe cel care o poarta si pe cel cu care se intalneste. 

-Elevii din mediul rural care nu au acces la internet?

Foarte multi copii au din fericire acces online, multi nu au. Pentru ei ministerul va veni cu solutii, probabil cu achizitii de tablete. Acolo unde nu au nota in catalog, vor fi invitati la scoal, in conditi ide maxima siguranta, poate vor da o lucrare, o tema, pentru a fi incheiata situatia lor.
Stiu ca in conducerea ministerului sunt discutii pentru a rezolva aceste chestiuni, am discutat detaliat ce trebuie sa faca ministerul in timpul verii. Trebuie sa ne pregatim pentru un val doi. Am pretentia ca pentru acesti copii sa se gaseasca soalutia .

Am pretentia sa fie elaborate ghiduri si pentru dascali, majoritatea improvizeaza, trebuie sa recunoastem, trebuie metodologii, material online folosit de dascal, pana se va reveni. Este foarte mult de lucru, tinta nu sunt numai copiii, ci elevii si dascalii pentru a sti cum vor putea folosi aceste medii.

-Dupa 15 mai prelungiti starea de urgenta sau Guvernul va da stare de alertă? Mâine la întâlnirea cu premierul?

Noi discutam aceste variante de doua saptamani, insa decizia nu o vom lua maine pentru ca vrem sa vedeme evolutia epidemiologic. Daca va fi o forma alternativa, de ex, alerta, o vom lua saptamana viitoare cand vom avea noi date despre epidemie. Insa pot spune ca legislatia secundara in situatia in care nprelungim stare de urgenta este aproape finalizata. Am vrut sa nu fim in stare de stres ca la inceputul epidemiei, din cauza PSD n-au fost bani rezerve, acum sa avem deja rezervele existente iar pana in toamna sa avem rezerve semnificativa pana va veni al doilea val sau alta boala, peste un an, doi ,  20, bine ar fi sa nu mai vina niciodata. Insa iata ca aceasta siguranta a fost doar o iluzie. 

-Reevaluarea cheltuielilor in acest an, majorarea pensiilor, avertismente organizatii internationale. Sunteti de acord cu majorarea ?

Trebuie analizata cu mare atentie de experti si guvernanti si probabil la jumatatea anului pentru rectificarea de atunci, Guvernul va trebui sa ia o decizie.
Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii sa plateasca intreaga nota de plata a epidemiei. Voi avea rugamintea catre guvernanti sa tina cont ca pensionarii nu sunt doar o categorie vulnerabila, ci de multe ori dezavantajata. Daca se va putea sau nu, va raspunde la momentul oportun Guvernul.

- Cum vedeti solidaritatea suportata si de bugetari? Din perspectiva demnitarilor? Va exista si acolo un anumit tip de solidaritate? Somajul tehnic va continua si dupa starea de urgenta? 

Solidaritatea nu poate fi fortata sau impusa. Sunt bucuros sa constat ca avem foarte multa solidaritate in societatea romaneasca. Cred ca vor continua aceste dovezi de solidaritate si in perioada urmatoare.

- Se impune reducerea indemnizatiei parlamnetarilor prin lege?

Sunt convins ca vor intelege ca solidaritatea e importanta si in politica si vor actiona ca atare.

- Cand si daca ati primit informari de la Servicii inainte de a incepe epidemia in Romania? Era nevoie de masuri mai stricte de la inceput, cand au venit oamenii din Italia si Spania?

Cred ca noi am reactionat foarte bine si repede. Rezultatul se vede: avem foarte putini bolnavi. Au existat informari, nu doar de la Servicii. Sunt informari din spatiul public, cele mai multe au fost de la OMS. Am tinut cont de ele. Guvernul a luat primele masuri concrete de achizitii cu mult timp inainte sa avem vreun caz in Romania. Probabil noi ne-am miscat mai repede si rezultatele, pana acum cel putin, se vad. Romania a reactionat la timp si a facut-o proportional si potrivit. Guvernul a facut o treaba foarte buna aici.

- Vi s-au parut ca au existat excese din partea oemenilor legii? Cazuri in care politistii au fost mai agresivi, dorinta politiei de a da multe amenzi.

Si fortele de ordine au fost prezente si au actionat foarte eficient. Au fost si unele exagerari, persoanele respective au fost trase la raspundere, sanctionate, eliberate din functii de conducere. Am reusit sa tinem o astfel de epidemie sub control. Fortele noastre de ordine publica si-au facut treaba foarte bine.

- Referitor la micii intreprinzatori care au fost nevoit sa-si inchida afacerile. Ce mesaj aveti pentru ei? Cand se deschid cabinetele stomatologice? Frizeriile?

Pentru antreprenorii care au probleme reale din cauza masurilor luate evident ca exista o preocupare din partea Guvernului si din partea mea pentru a le veni in sprijin. Vor fi masuri in urmatoarele luni pentru a venio in sprijinul lor. Inclusiv masuri care vor fi finantate din bani europeni. Vor fi si masuri finantate de noi. Nu toate masurile sunt pe masa azi pentru ca trebuie sa fim realisti. Sunte, in mijlocul crizei. Trebuie sa avem rabdare in anumite zone s tragem linie si sa vedem ce masuri luam. Se lucreaza intens in Guvern la pragatirea masurilor. Vor avea rezultate foarte bune. Una din ele, IMM Invest a fost deja pornita si vom avea si altele.

In cursul saptamanii viitoare cand vom decide cum continuam dupa 15 mai vom lua decizie si in legatura cu unele sectoare unde voa exista o redeschidere. Evident, unele se vor redeschide. Asta tine si de nevoia sociala. In momentul acesta, pentru majoritatea zonelor se lucreaza si se elaboreaza protocoale.

- In Parlament la vot final e Legea vaccinarii. Exista presiuni facute de parlamentari din partea celor care se opun legii. In contextul pandemiei, care e mesajul pentru parlamentari?

Pentru parlamentari mesajul meu e: fiti responsabili, rezonabili, parte din echipa care rezolva problemele romanilor.

- In ultimii 10-20 de ani a mai fost o situatie de urgenta in care Emil Constantinescu s-a intalnit cu liderii opozitiei. Ati avut dialog cu liderii opozitiei?

Eu sunt in legatura cu toti liderii politici din Romania. Acest mit al lipsei de dialog este un mit.

- Ce mesaj ati transmite romanilor, mai ales celor din Suceava, in conditiile in care acum 6 luni spuneati ca apreciati activitatea managementului spitalului judetean?

Mesajul pe care l-am mai transmis si pe care pot sa-l repet. Am fost de mai multe ori in Suceava. E un oras in plina dezvoltare. Faptul ca s-a ajuns cu acest oras in carantina are foarte multe cauze, cu sigurabta si un management defectuos al acestei epidemii. Epidemia nu a fost bine manageruita. Au avut acolo foarte multi romani veniti din afara in aceasta perioada. Respectatiu induicatiile autoritatilor ca sa scapati cat mai repede de epidemie.

- Concret, care a fost momentul in care ati avut primele semne ca s-ar ajunge la epidemie?

Informatiile au fost putine la inceput si nu foarte lamuritoare. Si OMS a stat destul de mult pana cand a decis sa nu e doar o epidemie in Wuhan, ci ca evolueaza spre pandemie. Noi am reactionat imediat, spre inceputul lui februarie. Guvernul a inceput sa faca primele proceduri. Un guvern minoritar a fost in situatia sa recupereze tot ce nu s-a realizat inainte si, surpriza, au cam reusit.

- Executia bugetara ar putea avea de suferit?

Ministrul Finantelor mi-a garantat ca nu vor exista astfel de probleme. E greu de acoperit deficitul, dar exista solutii, vor fi puse in practica si oamenii isi vor primi banii.

- Cand va fi reluata activitatea in turismul din Romania? Orban a spus ca se redeschid hotelurile din 16 mai.

Toate aceste detalii vor fi lamurite saptamana viitoare. Nu putem trata zona de servicii turistice toate la pachet. E mai usor sa deschidem hotelurile, dar fara restaurante. Vom gasi solutii graduale pentru a redeschide cat se poate de repede, dar in conditii de epidemie si de siguranta serviciile care se pot redeschide. Prioritara este sanatatea oamenilor. In contrapartida, se lucreaza la pachete de sprijin pentru antreprenorii care vor avea nevoie de sprijin din partea Guvernului.

- Cand se vor intoarce romanii la munca?

Foarte multe sectoare nu s-au inchis, oamenii merg la lucru. Telemunca a devenit o realitate cotidiana si sunt sectoare unde inca o buna vreme lumea nu se va intoarce, de exemplu in scoli. Si pentru mijloacele in transport in comun trebuie elaborate reguli foarte clare.

- Exista un plan B pentru muncitorii romani din strainatate in conditiile in care va exista o eventuala explozie covid?

Sezonierii au contract unde e prevazuta partea de sanatate. Angajatorul este responsabil pentru aceste masuri. Dar au fost si situatii in care unii au fost lasati pe drumuri. MAE a organizat transporturi speciale pentru a-i aduce acasa. A fost o mare dezamagire ca o tara care i-a chemat, folosit, i-a scos in strada si i-a lasat sa se descurce singuri.

- Ce se intampla dupa 15 mai cu cei care nu-si permit mastile?

Exista un sprijin pentru persoanele defavorizate. Guvernul lucreaza la astfel de masuri. Cei care nu-si permit, vor primi gratuit masti din partea statului.

- In tarile unde se iau masuri de relaxare sunt insotite de cresterea capacitatii de testare, in general. Considerati ca nivelul de testare din Romania e sigur pentru relaxare?

Numarul de teste a fost pentru mine o preocupare importanta. S-a crescut foarte mult. Daca, la inceputul epidemiei, capacitatea a fost de zeci, s-a ajuns la sute si acum suntem aproape de 10.000 intr-o luna si jumatate. Ministrul Tataru s-a miscat foarte bine, a crescut foarte mult capacitatea de testare. Per milion de locuitori, avem un numar rezonabil de teste. Observ ca sunt multi care solicita testari in masa. In acelasi timp, avem comunicari de la OMS ca nu prea are rost sa facem testari in masa. Ele trebuie facute la cei care prezinta risc sau sunt suspecti de infectie. Totusi, am solicitat si sunt convins ca lucrurile vor merge in aceasta directie, sa avem un numar mai mare de testari pe zi. Pe de alta parte, avem la momentul acesta doua feluri de teste: unul rapid, care nu e foarte sigur, si cel molecular, profund, care nu se face pe loc. Speram ca industria de resort sa dezvolte chituri de testare sau autotestare. Numarul de testari pe zi va creste.

- De la declararea starii de urgenta au fost si situatii in care Guvernul si Presedintia pareau sa nu fie pe aceeasi lungime de unda. De ce au aparut diferentele de opinie?

Relatia mea cu premierul si Guvernul e excelenta. Daca nu ar fi asa, nu am fi avut aceste rezultate. DIn Constitutie avem doua parti ale executivului: presedintele si guvernul. In situatii de criza trebuie sa existe numai o abordare. Colaborarea este buna. Trebuie sa fim realisti, e o criza profunda, foarte complicata si fiecare ministru are o incarcare enorma. Fizic, nu reusim sa vorbim tot timpul cu totii cand apare o problema. Nu exista nicio divergenta, nicio falie si nu am de gand sa las sa apara asa ceva. Este cu totul si cu totul altceva decat pe vremea guvernelor PSD.

- Vor exista bani pentru dublarea alocatiilor?

E una dintre masurile care trebuie sa fie foarte bine cantarite de ministerul Finantelor si de Guvern. Si mie mi-ar placea ca romanii sa primesasca mai multi bani.

- Termometre pentru companii. De cand si de unde sa le procure?

Sunt usor de procurat. Acolo unde fluxul e foarte mare, nu mai e fezabil cel de mana si exista termoscannere. Aceste masuri vor deveni obligatorii cam imediat dupa 15 mai.

- Suspendarea procedurilor normale de achizitii - tunuri financiare.

Acolo unde s-au facut achizitii directe am solicitat atentie maxima. Unde au fost semne de intrebare am solicitat clarificari pana la ultima centima si asa se va intampla.

- Licitatia 5G - Huawei

In CSAT se va lua decizie pe aceasta tema. Pentru noi, securitatea nationala si cea asigurata impreuna cu SUA si NATO va fi un criteriu prevalent. Nu dorim sa ajungem cu sisteme critice operate de firme care nu sunt de incredere.

- La ce capacitate de testare trebuie sa ajunga Romania pentru ca ridicarea restrictiilor sa se faca in stare de siguranta?

Cu cat mai multe, cu atat mai bine.

- Ucide corputia in perioada asta? Dosare nu am vazut, dar amenzile au crescut.

Oamenii au fost sanctionati pentru incalcarea regulilor impuse. Unde achizitiile au ridicat semne de intrebare, se vor face toate verificarile. Nimeni care a incercat sa se imbogateasca pe seama epidemiei nu va scapa nepedepsit. Parchetele vor veni la final cu toate datele relevante. In Romania avem domnia legii si acest lucru este foarte clar.

- Unde v-ati tuns?

Tot asa, acasa. Mai incercati...

Miercuri, președintele Klaus Iohannis se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul Ludovic Orban, pentru a dezbate detaliile acestui subiect.

Mai multe articole despre:
klaus ioahnnis conferinta de presa