MENIU

Dacian Cioloș, desemnat premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, marţi, la Palatul Cotroceni, că îl desemnează pentru funcția de prim-ministru al României pe Dacian Cioloș. "Este nevoie de un prim-ministru independent, o persoana curată, integră. Este nevoie de partide fără corupți. Avem nevoie de întărirea statului de drept", a subliniat Klaus Iohannis. În acest sens, președintele a punctat faptul că este nevoie de oameni noi în politică întrucât, în caz contrar, "e greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă". Totodată, Iohannis a ținut să precizeze că "partidele au înțeles imediat care e miza" și, cu foarte puține excepții, au agreat ideea unui Guvern tehnocrat. Șeful statului a semnat, la scurt timp după, decretul de desemnare a lui Cioloș.

"Am terminat a doua runda de consultari cu partidele politice si am ajuns la cateva concluzii importante: in urma primei runde de consultari si in urma consultarii si cu societatea civila si cu foarte multi oameni, care au fost in strada, mi-am format o opinie si vreau sa o prezint si dvs. pe scurt: este nevoie de un prim-ministru independent, o persoana curata, integra. Este nevoie sa fie promovati ministri care sunt performanti si care au dovedit aceasta performanta si asupra carora nu planeaza niciun dubiu. Este nevoie de partide fara corupti. Avem nevoie cu totii de alegeri corecte in 2016, locale corecte in primavara si parlamentare corecte in toamna anului 2016.

Avem nevoie de intarirea statului de drept, care inseamna, de exemplu, ca atunci cand procurorii cer incuviintari in Parlament sa primeasca aceste incuviintari. Este nevoie de deschidere competitiei politice. Nu putem sa asteptam o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este nevoie si de oameni noi. Fara oameni noi e greu de presupus ca vom avea o clasa politica noua. Asta nu inseamna ca cei vechi, buni, trebuie sa plece, trebuie sa avem si intrari noi in sistem. Este nevoie sa afirm ca Romania ramane ferma pe calea europeana si euroatlantica si, de asemenea, dupa parerea mea este nevoie ca orice Guvern vom avea sa fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua masuri care garanteaza o crestere economica sustenabila.

Aceste lucruri le-am prezentat aseara si astazi si partidelor politice. A fost o situatie interesanta pentru mine ca partidele au inteles imediat care e miza si ca este nevoie sa gasim o solutie impreuna. Aceasta solutie o vad eu intr-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat aceasta idee, cu foarte putine exceptii, si am convingerea ca e calea corecta pentru urmatorul an pana la alegerile parlamentare cand vom avea un nou Parlament, un nou Guvern.

Avand in vedere toate acestea, il desemnez pentru functia de prim-ministru al României pe domnul Dacian Cioloș", a declarat Klaus Iohannis.

Prezent, de asemenea, la Palatul Cotroceni, Dacian Cioloş a declarat, ulterior anunțului făcut de președintele Klaus Iohannis, că mulţumeşte pentru încrederea care i-a fost acordată şi a adăugat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor:

"Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi doresc să îi asigur pe toţi cei care ne privesc că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a mă ridica la încrederea care mi-a fost acordată. Trecem printr-o perioadă cheie pentru societate, in care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului în asa fel încat să asigure puntea de legatura intre diferitele instituţii, între politic si societate. Sunt conştient că acest lucru se aşteaptă de la viitorul Guvern, să fie în masură să aiba urechea aplecată la cei care au idei şi să aibă acest Guvern întelepciunea şi maturitatea să poata lucra cu Parlamentul. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate si ne va permite sa schimba ce e de schimbat".

Premierul desemnat a declarat că perioada de un an de zile pe care o are la dispoziţie, până la alegerile parlamentare, este scurtă, dar şi-a manifestat intenţia de a lucra îndeaproape cu Parlamentul, după ce Guvernul va fi validat prin votul parlamentarilor. Cioloş a mai spus că, în perioada următoare, îşi va concentra atenţia pe formarea echipei de miniştri.

UPDATE 16.55 Pentru a accepta să fie desemnat premier interimar, Dacian Cioloş ar fi pus o condiţia ca el să nominalizeze miniştriii din guvern, fără a mai exista implicaţii politice, scrie HotNews.ro.

Care sunt calculele pentru ca viitorul Guvern să treacă de votul Parlamentului, fără PSD şi ALDE

Care sunt variantele de premieri tehnocraţi după ce a căzut Guvernul Ponta

După ce Victor Ponta a depus mandatul întregului Guvern, în spaţiul public s-au vehiculat mai multe variante de premier tehnocrat. Cea mai susţinută a fost Dacian Cioloş, fost comisar european, care beneficiază şi de susţinerea celor de la Bruxelles.

Alte nume avansate au mai fost Liviu Voinea şi Bogdan Olteanu.

Consultări pentru un nou premier. Oprea nu merge pe mâna PSD: "Vom susține propunerea președintelui"

Gabriel Oprea a declarat, în urma consultărilor cu preşedintele, că UNPR va sprijini propunerea pe care Iohannis o va face pentru funcţia de premier. Referitor la Liviu Voinea, propunerea PSD pentru funcţia de premier, Oprea a afirmat că acesta este "un adevărat profesionist", dar că România are nevoie de un premier competent.

"Am fost informați de către PSD — propunerea de prim-ministru domnul Voinea, un om foarte serios, un adevărat profesionist, poate fi o formulă de prim-ministru. În schimb, UNPR consideră că, în actualul context de securitate, complicat, regional, european, național, președintele României trebuie să desemneze un prim-ministru competent. Vom sprijini propunerea pe care domnul președinte o va face, un prim-ministru competent, un guvern de miniștri competenți, tehnocrați", a spus Oprea.

Mai multe articole despre:
Cotroceni premier preşedinte Klaus Iohannis