MENIU

Președinta Ungariei, huiduită la Carei! VIDEO cu protestele stârnite de prezența oficialului vecin în Ardeal

Foto: Profimedia

Sute de români s-au adunat să protesteze împotriva vizitei președintelui Ungariei la Carei, acolo unde are loc dezvelirea bustului poetului maghiar Kolcsey Ferenc. Vizita șefei statului vecin este una privată, dar protestatarii spun că prezența lui Katalin Novak este o sfidare la adresa statului român. 

Atmosfera a fost una tensionată, iar scandalul dintre protestatari și forțele de ordine a început înainte de debutul oficial al ceremoniei. Manifestanții au venit cu pancarte și steaguri românești.

Câteva zeci de persoane, care au adus cu ei tricolorul țării, au huiduit-o pe președinta Ungariei. Protestatarii, care aparțineau unor organizații naționaliste și reprezentanților AUR, aveau pancarte cu mesaje precum "Aici e România, aici e țara noastră" și "Transilvania, pământ românesc, este veșnică".

„Arătati legea unde arată că drapelul nu stă aici. Dumneavoastră aplicati legea pumnului în gură?”, au strigat protestatarii către jandarmii de la fața locului.

Protestatarii, proveniți din diverse orașe, au declarat că sunt nemulțumiți de faptul că președintele Ungariei nu vizitează oficial România, ci vine într-o vizită privată. De asemenea, o altă problemă ridicată de aceștia se referă la amplasarea unui număr excesiv de statui ale personalităților maghiare în orașul Carei.

Protestatarii au cântat imnul național al României și au scandat lozinci naționaliste.

Pentru ca situația să nu escaladeze, autoritățile locale au făcut apel la calm. Ca să evite orice posibilă confruntare directă, forțele de ordine au montat garduri de protecție.

Amplasarea bustului poetului maghiar a fost votată în urmă cu un an de către consilierii locali din Carei. Kölcsey Ferenc a fost și om politic din secolul XIX și autorul imnului Ungariei. 

Mai multe articole despre:
ungaria presedintele ungariei protest protestatari