MENIU

Ce scrie presa străină despre cutremurul din PSD. Protestul diasporei, fatal pentru Dragnea

Atacurile la adresa şefului PSD Liviu Dragnea s-au înteţit după ce protestul anti-corupţie din 10 august s-a soldat cu sute de răniți, scrie presa străină.

Partidul îl somează pe Dragnea să demisioneze, titrează France 24 care preia o ştire AFP.

Trei figuri de prim rang din cadrul partidului social-democrat, aflat la guvernare în România, au cerut, miercuri, demisia șefului lor, Liviu Dragnea, considerat cel mai puternic politician al țării, scrie publicaţia citată.

Într-o mișcare fără precedent, trei vicepreşedinţi ai partidului PSD au redactat o scrisoare, publicată în presa locală, prin care îi cer lui Dragnea să se retragă deoarcere a devenit "vulnerabilitatea majoră a partidului".

Agenţia de presă franceză citează din scrisoarea celor trei lideri PSD: "În fața situației de criză, pentru a evita izolarea internațională a țării și pierderea încrederii în PSD, propunem (...) demisia imediată a domnului Liviu Nicolae Dragnea din funcția de președinte al Partidului și din funcția de Președinte al Camerei Deputaților".

Dragnea, în vârstă de 55 de ani, a condus PSD la victoria categorică din alegerile din 2016, titrează AFP. Dar politicianul român nu a putut să candideze pentru funcția de prim-ministru din cauza multiplelor probleme juridice, inclusiv o pedeapsă cu suspendare la 2 ani de închisoare.

Cu toate acestea, Dragnea este considerat a fi omul care trage sforile din umbră ale Guvernului de la Bucureşti.

Problemele juridice ale lui Dragnea au devenit "o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern și extern", spun criticii şefului PSD în scrisoarea lor, arată AFP. Potrivit acestora, partidul social-democrat se află "într-un război permanent".

Agenţia de presă aminteşte de condamnarea recentă a lui Dragnea la trei ani și jumătate în dosarul angajărilor fictive, precum şi de dosarul deschis de procurori pentru falsificarea unor documente pentru obținerea fondurilor UE.

"Unul dintre semnatarii scrisorii, primarul Bucureștiului, Gabriela Firea și probabil cel mai puternic adversar al său, a intrat în conflict deschis cu Dragnea luna trecută, acuzându-l că conduce partidul într-un mod "dictatorial", mai notează AFP.

Şi agenţia Associated Press tratează pe larg subiectul scrisorii anti-Dragnea, menţionând principala acuzaţie: şeful PSD a devenit vulnerabil în urma condamnărilor şi abuzului de putere.

Colegii de partid cer retragerea lui Dragnea în urma scandalurilor de corupţie, titrează Daily Mail care a preluat materialul AP.

Semnatarii scrisorii în nouă puncte, inclusiv primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, susțin că, sub conducerea lui Dragnea, reputația și popularitatea partidului au suferit, mai ales ca urmare a unei "reforme" judiciare criticate de Uniunea Europeană și de SUA.

Agenţia citată aminteşte de faptul că România s-a confruntat cu proteste în masă în ultimii doi ani, iar PSD a fost acuzată că încearcă să împiedice eforturile de combatere a corupției.

Răspunzând la scrisoare, Dragnea a acuzat semnatarii că doresc să se apropie de președintele Iohannis, rivalul politic al lui Dragnea văzut de presa străină ca susținător al luptei împotriva corupției.

Criticii lui Dragnea insistă pe nevoia de "a evita izolarea internaţională a ţării" şi propun ca premierul Dăncilă să preia temporar şefia partidului până la organizarea unui congres.

Agenţia de presă aminteşte de faptul că Dragnea a refuzat în mod reputat să facă un pas înapoi.

Criticile  la adresa şefului PSD Liviu Dragnea s-au înteţit după ce protestul anti-corupţie din 10 august s-a soldat cu sute de răniți, mai scrie AP

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea scrisoarea PSD