MENIU

Preotul Pomohaci mai are o șansă, după decizia finală! Cum va acționa avocatul lui

Fostul preot Cristian Pomohaci rămâne caterisit și nu mai poate sluji în biserică, a decis Consistoriul Mitropolitan de la Sibiu, hotărâre validată de Sinodul Mitropolitan condus de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza.

„În mod evident că există o posibilitate de atac. Este, așadar, o hotărâre care anulează caterisirea. Așadar, admite cererea de apel, modifică hotărârea fondului de caterisire și aplică sancțiunea „DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALĂ” cu posibilitatea reevaluării lui peste un an de zile. Nu numai juridice, ci și de conduită și de toate cele, care privesc morala. După cuvântul Scripturii, Biserica operează modelator prin această hotărâre. Omul nu trebuie omorât, i se dă șansa să revină”, a spus avocatul lui Pomohaci, la Antena3.

Cristian Pomohaci nu mai poate fi preot, dar poate lucra ca teolog laic

"Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat astazi, 6 octombrie 2017, prin Decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. (...) Pe baza abaterilor canonice reținute și a mărturiilor aduse în apărare, Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului (...) a hotărât: Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancțiunea: 'DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALă' (pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, dupa caz; activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q) din Regulament", se arată în comunicat.

Hotarârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă și irevocabilă (fără drept de recurs).

"Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericești de drept divin și a-și putea soluționa problemele juridice din instanțele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoției, trecându-l în rândul teologilor laici", se mai arată în comunicat.

Verdictul FINAL în cazul fostului preot Cristian Pomohaci a fost dat

Mai multe articole despre:
avocat preot Cristian Pomohaci