MENIU

Premierul Marcel Ciolacu anunță că România este „gata să ofere asistență în urma cutremurului devastator din Maroc”

Premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă că România este gata să ofere asistență Marocului, după cutremurul devastator ce a lovit țara. Bilanțul provizoriu indică un număr de peste 800 de morți în urma sesimului de magnitudine 6,8, urmat de replici.

utorităţile române sunt în contact strâns cu autorităţile marocane şi sunt gata să ofere asistenţă, a anunţat sâmbătă

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că autoritățile române sunt în contact strâns cu cele marocane și sunt gata să ofere asistență.

"În urma cutremurului devastator din Maroc, autorităţile române sunt în contact strâns cu autorităţile marocane şi sunt gata să ofere asistenţă.
Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familii îndoliate şi către salvatorii curajoşi care lucrează împotriva cronometrului", a scris prim-ministrul României, într-o postare pe Twitter.

Un cutremur puternic a lovit munții Atlas din Maroc, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cel puțin 632 de oameni au murit după seismul puternic ce a zguduit sâmbătă centrul Marocului, potrivit unui prim bilanț al victimelor. Pagubele anunțate de autoritățile de la Rabat sunt enorme și oamenii sunt panicați în orașele din centrul țării, inclusiv în cel turistic Marrakech.

Dezastru în Maroc: Cutremur puternic, de magnitudine aproape 7, urmat de o replică - Cel puțin 600 de morți - Imagini apocaliptice

Centrul naţional pentru cercetare ştiinţifică şi tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat că seismul a fost de magnitudinea de 7 pe scara Richter, iar epicentrul său a fost localizat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul Marrakech, destinaţie foarte populară printre turiştii străini.


Un număr de 329 de persoane au fost rănite, 51 fiind în stare critică, potrivit AFP, potrivit unui prim bilanț al răniților.

Numărul victimelor se ridică deja, în total, la aproape 1.000.

Seismul de sâmbătă este unul dintre cele puternice seisme care au lovit țara până în prezent.

Este un cutremur neobișnuit spun specialiștii, ultimul seism de peste 6 grade a avut loc in urma cu mai bine de 100 de ani în țara nord-africană, relatează Realitatea PLUS. 

La 24 februarie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a zguduit provincia Al Hoceima, la 400 kilometri nord-est de Rabat, făcând 628 de morţi şi provocând pagube materiale importante.