MENIU

Premierul Grindeanu, de acord să-l scoată pe Iohannis din procedura de numire a procurorilor-șefi

Un nou atac la justiție

Premierul Sorin Grindeanu îi transmite lui Călin Popescu Tăriceanu că este de acord cu scoaterea președintelui Klaus Iohannis din procedura de numire a procurorilor șefi, dar nu dorește ca atribuțiile de numire să fie mutate în totalitate la CSM.

Călin Popescu Tăriceanu pregătește o nouă lovitură la adresa justiției, iar premierul Sorin Grindeanu se declară de acord, nu în totalitate însă, cu proiectul de lege pregătit de șeful Alde.

Grindeanu îi transmite lui Tăriceanu că este de acord cu scoaterea președintelui Klaus Iohannis din procedura de numire a procurorilor șefi, dar nu dorește ca atribuțiile de numire să fie mutate în totalitate la Consiliul Superior al Magistraturii, așa cum propune președintele Senatului în proiectul sau de lege.

Premierul Grindeanu propune, în adresa Guvernului transmisă Parlamentului în data de 7 aprilie, o soluție de compromis: ministerul justiției să facă mai departe selecția procurorilor șefi, urmând să transmită CSM cel puțin două propuneri de numire. CSM ar urmă să dispună apoi asupra numiri în funcția de conducere "in urmă unei proceduri transparente", potrivit Hotnews.ro.

Cum argumentează premierul Grindeanu ca președintele țării poate fi scos din procedura de numire a procurorilor șefi?

În adresa transmisă Parlamentului, premierul arată că președintele României are, potrivit Constituției, atribuția de investire în funcție a magistraților, dar precizează că textul constituțional "nu privește, însă, și numirea în funcțiile de conducere din magistratură, aspect care ține de carieră profesională a magistratilor".

"În concluzie, legiuitorul nu are constrângeri explicite de rang constituțional în stabilirea soluției legislative privind numirea procurorilor în funcțiile de conducere, cu atât mai mult cu cât, potrivit art 134 alin. (4) din Constituție, CSM îndeplinește și alte atribuții stabilite prin legea organică, în realizarea rolului sau de garant al independenței justitiei", se mai arată în adresa guvernului.