MENIU

Premierul Cehiei: "Guvernele naționale trebuie să decidă câți refugiați primesc"

Sobotka

Premierul ceh Bohuslav Sobotka s-a pronunţat marţi împotriva formării unei „comunităţi musulmane puternice” în ţara sa şi a pledat pentru „suveranitatea” fiecărei ţări din UE în ceea ce priveşte decizia privind numărul de migranţi primiţi, relatează News.ro.

„Nu avem aici o comunitate musulmană puternică. Şi sincer să fiu, nu ne dorim ca o comunitate musulmană puternică să se formeze aici, ţinând cont de problemele pe care le observăm", a spus Sobotka într-un interviu acordat cotidianului Pravo.

„Avem un interes comun cu Germania, dar opiniile noastre diferă în ceea ce priveşte modul de rezolvare" a crizei migratorii, a subliniat el.

Cehia, alături de celelalte ţări din Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia şi Slovacia), se opune cotelor obligatorii de refugiaţi impuse de UE.

„Sunt convins de la începutul dezbaterii privind migraţia că ţările membre trebuie să beneficieze de suveranitate în ceea ce priveşte decizia lor legată de numărul de refugiaţi", a declarat Sobotka. "În cele din urmă, guvernele naţionale trebuie să le garanteze securitatea oamenilor", a adăugat el.

El a insistat, însă, că nu trebuie să se facă o confuzie între refugiaţi şi terorişti. „Nu trebuie pusă un semn de egalitate între refugiaţi şi terorişti. Însă, în acelaşi timp, nu este posibil să avem aceeaşi abordare pe care a avut-o Germania anul trecut, adică să autorizăm afluxul unui număr enorm de oameni, fără niciun control", a atras el atenţia.

Comunitatea musulmană din Cehia numără între 10.000 şi 20.000 de membri, din totalul de 10,5 milioane de locuitori ai ţării.

Şeful Guvernului ceh a făcut aceste declaraţii înainte de o vizită la Praga a cancelarei Angela Merkel, ce va avea loc joi.

Mai multe articole despre:
null