MENIU

Premieră medicală: Tratament de radioterapie, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale

Premieră medicală: Tratament de radioterapie, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale

Premieră medicală: pacienții care fac radioterapie vor putea beneficia de un tratament realizat în totalitate cu ajutorul inteligenței artificiale. Potrivit experților, metoda adoptată va eficientiza la maximum sistemul medical. 

Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelență în Îngrijire din Marea Britanie a adoptat avizul pozitiv și a recomandat utilizarea a nouă tehnologii de inteligență artificială. Cu ele, medicii vor putea efectua radioterapia cu fascicule externe în cazul cancerului pulmonar, de prostată și colorectal.

Utilizarea inteligenței artificiale ar putea elibera între trei și 80 de minute din timpul radiologiilor pentru fiecare plan de tratament.

Alexandru Rafila, criticat dur de un senator de top: ”Cineva se joacă cu drepturile pacienților oncologi”

„Avem acum un model de inteligență artificială, care poate spune „Hei, ai foarte mult calciu în arterele coronare și ești expus la un risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral în 5 sau 10 ani”, a spus Bhavik Patel, medic radiolog.

Experții sunt deja încrezători și spun că demersul ar putea reduce sute de mii de ore de muncă pentru radiologi. Mai mult, presiunea pusă asupra departamentelor de radioterapie ar putea fi și ea redusă. 

Ce investigații medicale vor fi decontate de CNAS de la 1 iulie?

Mai multe articole despre:
radioterapie inteligenta artificiala cancer