MENIU

Prefectul Capitalei, informații neclare despre închiderea școlilor: intră sau nu în online? Noi detalii despre carantină

Alin Stoica. Inquam Photos, Octav Ganea

Alin Stoica a declarat marți că, potrivit ordinului comun al Ministerelor Sănătății și al Educației, școlile ar trebui să intre în online după ce rata de infectare a depășit 6 cazuri la mia de locuitori. O propunere în acest sens ar trebui făcută de Inspectoratul Școlar Județean, a adăugat Prefectul Capitalei. Cu puțin timp înainte, Premierul Florin Cîțu anunțase că, pentru moment, școlile nu se închid. 

”Conform ordinului comun, la peste 6 la mie, școlile ar trebui să treacă în online. Pe ordinul comun al Ministerului Sănătății și Educației așa scrie, că ar trebui să intrăm în online de mâine. 

Copiii nu intră automat în online, vom lua măsura după ce Inspectoratul Școlar ne va propune.

Cei mai mulți dintre membrii Comitetului propun menținerea măsurilor de până acum și înăsprirea controalelor”, a declarat Stoica. 

Anunțul Prefectului a fost făcut în contextul în care, cu doar câteva ore mai devreme, Premierul Florin Cîțu a declarat că, în acest moment, școlile din București nu se închid. 

Prefectul Capitalei a precizat că așteaptă în continuare analiza tehnico-științifică de la DSP și propunerile de măsuri. 
”E clar că incidența crește și crește abrupt. Trebuie să ne gândim la măsuri suplimentare. Am dispus înăsprirea controalelor în zonele problematice și căutăm împreună cu Ministerul Sănătății și Inspecția Sanitară baza legală pentru suspendarea activității celor care nu înțeleg să respecte normele sanitare”, a mai spus Stoica. 

Întrebat dacă Bucureștiul va intra în carantină ținând cont că rata de infectare a depășit 6 cazuri la mia de locuitori, Prefectul a răspuns că ”nu este exclusă nicio posibilitate”, dar a insistat asupra faptului că este vorba despre măsuri pentru protejarea populației. 

”Situațiile sunt diferite. Bucureștiul are cam 25% din economia națională, este o mare parte din aglomerația urbană, trebuie să ținem cont de toate acestea. 
Măsurile care să protejeze mai bine populația, pentru că despre asta vorbim, ar putea fi luate până la sfârșitul săptămânii. Nu pot să confirm sau să infirm ceva deocamdată, sunt propuneri care sunt analizate. Sunt absolut sigur că cele mai bune măsuri vor fi și aplicate. 
Dacă sunt abateri, eu mi-aș dori să suspendăm activitatea operatorilor economici care nu respectă normele în vigoare.
Nu este exclusă nicio posibilitate. Nu este carantină, sunt măsuri care protejează mai bine populația”, a adăugat Prefectul.