MENIU

Prefectul Alin Stoica, explicații despre lipsa intervenției în forță la protestul de la metrou: „Doriți să rupem capete sau să rezolvăm o situație?”

Alin Stoica, prefectul Capitalei Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Prefectul Alin Stoica a oferit detalii de la întâlnirea de vineri dintre sindicaliștii de la metrou și conducerea Metrorex. Acesta a avut și o explicație pentru lipsa intervenției în forță pentru a debloca metroul: „Doriți să intervenim în forță și să rupem capete sau dorim să rezolvăm o situație?!”. Întrebarea a fost oferită drept răspuns când jurnaliștii au invocat aglomerația din Capitală pe timp de pandemie, pericolul creșterii infectărilor și lipsa unei intervenții pentru a debloca situația din subteran și de punere în circulație a metroului.

 

Întrebat de jurnaliști dacă aglomerarea de vineri de la protestul de la metrou va putea duce la creșterea infectărilor, prefectul a declarat că „este prea devreme să ne dăm seama. Sigur că intuitiv, văzând aglomerarea din autobiuze, alte mijloace , putem bănui că peste 4-14 zile va exista o crestere cauzata de aglomerație, dar nu azi, în niciun caz”.

Prefectul a confirmat semnarea unui document de către reprezentanții sindicatelor și ai Metrorex, în urma declarațiilor ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, că nu a fost semnat niciun document la întâlnirea de la Prefectură de vineri, 26 martie.

„Da, s-a semnat un document, care prevedea obligatia reprezentanților salariaților de a deflui, de a pleca din stație, și un calendar de negocieri intre sindicate și Metrorex. (...) Un acord pentru... nu există un acord... Orice semnătură are o valoare juridică”, a răspuns prefectul la întrebările presei.

„Probabil dl ministru se referă la revendicările salariaților. Niciuna din revendicările salariaților nu a fost discutată aici. Scopul întâlnirii pe care eu am organizat-o a fost de a elibera stația și de a da drumul la metrou, nu de a negocia...”, a mai spus Alin Stoica.

Legat de sancțiunile aplicate celor care au suspendat circulația metroului, prefectul de București a mai explicat că în înțelegerea de vineri, din ziua protestului de la metrou, „oamenii au acceptat de bunăvoie să iasă și să elibereze stațiile și să înceteze acest proces clar în afara legii. Eu am insistat sa inceapa un dialog între Metrorex și sindicate pentru a vedea dacă ce salariații reclamă poate sau nu fi acomodat, dar asta ține doar de negocierile dintre ei. Și exact asta s-a întâmplat. De luni vor incepe, au un calendar de o săptămână. Nu s-a discutat nicio revendicare, ci doar iesirea din statie. (...) Dl ministru s-a referit la revendicările salariaților (...), există un calendar de negociere, dl ministru are dreptate. Reprezentanții salariaților au semnat că ies (din stațiile de metrou - n.red.)”.

Întrebat despre riscul unui nou „protest spontan”, cum a fost numit de sindicaliștii de la metrou, prefectul a dat asigurări că așa ceva nu se va mai întâmpla: „Nu, în niciun caz”.

„Am chemat oamenii la dialog, au inteles si au iesit din statie, folosirea fortei e ultimul resort, exista si acest lucru. As putea da un ordin pentru interventia fortelor de ordine, să intervină să îi scoată de acolo, dar întotdeauna forța trebuie să fie ultima pe care o folosim. 

Autoritățile au intervenit, au ajutat și au rezolvat situația. Mijoacele sunt graduale, pana nu discuti cu oamenii, nu poti folosi direct forta. Însemna să provoci victime, lucru nepermis daca nu treci prin toate etapele, gradual. Au existat încercările graduale, au fost folosite”.

În finalul declarațiilor, presat de jurnaliști pentru o reacție legată de lipsa intervenției în forță pentru a reporni circulația de la metrou, prefectul Alin Stoica a replicat: „O să vă răspund cu o întrebare. Dumneavoastră doriți să intervenim în forță și să rupem capete sau dorim să rezolvăm o situație?!  Ceea ce am făcut noi a fost să rezolvăm situația fără să creăm victime. Dacă cineva dorește victime, atunci dumnealui să ia decizia”.