MENIU

Prețurile alimentelor la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani în luna martie

Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a continuat să scadă și în luna martie 2015, atingând cel mai scăzut nivel din luna iunie 2010, în condițiile în care oferta pentru majoritatea materiilor prime, inclusiv cereale și carne, a rămas robustă, arată datele publicate joi de FAO, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna martie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 173,8 puncte, în scădere cu 2,6 puncte față de valoarea înregistrată în luna februarie 2015. FAO precizează că în luna martie 2015 prețul zahărului a înregistrat o scădere semnificativă, atingând cel mai scăzut nivel de după luna februarie 2009.

'Avem un excedent pe partea de ofertă în piață și acesta creează presiuni în jos la nivel general, cu excepția prețurilor la lactate', a declarat economistul FAO, Abdolreza Abbassian.

În paralel, FAO și-a îmbunătățit estimările privind producția mondială de cereale înregistrată în 2014, până la nivelul de 2,544 miliarde de tone, cu două milioane de tone mai mult decât prognoza din luna februarie, datorită unei recolte peste așteptări de porumb în Uniunea Europeană. Dacă se va confirma, recolta mondială de cereale din 2014 va devansa recordul din 2013 cu un procent.

În ceea ce privește recolta de grâu din 2015, FAO estimează că aceasta se va situa la 722 milioane de tone, sau un procent mai mic decât recolta record din 2014, în principal din cauza reducerii suprafețelor însămânțate în UE. Deși China, India și Pakistan sunt așteptate să înregistreze recolte apropiate de nivelurile record din 2014, producția este de așteptat să scadă în Rusia și Ucraina.

De asemenea, stocurile globale de cereale la finele sezonului 2014 — 2015 sunt prognozate să ajungă la 645,3 milioane de tone, peste estimările anterioare de 630,5 milioane tone.