MENIU

Prețul petrolului s-a prăbușit din nou! Un nou minim al ultimilor 11 ani

<p>Caracatiţa Petrom şi Rompetrol. Cum s-au jucat autorităţile cu resursele natuale ale ţării</p>

Deși escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, dintre Iran și Arabia Saudită, ar fi trebuit să aibă ca efect o creștere a prețului la barilul de petrol, lucrurile statu tocmai pe dos.

Preţul petrolului s-a prăbuşit, miercuri, cu 4%, la 35,7 dolari pe baril, minimul ultimilor 11 ani.

Tensiunile diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran sunt interpretate de o parte a pieţei drept un semnal că nu va exista prea curând consens în rândul marilor producători de petrol privind acţiuni concertate pentru reducerea producţiei, potrivit Reuters. Producţia mondială de petrol depăşeşte deja semnificativ cererea şi a dat naştere unui război al preţurilor, fiecare exportator important încercând să-şi conserve sau sporească cota de piaţă.

Pe partea de fundamente economice, piaţa aşteaptă datele privind stocurile de crud şi carburanţi din Statele Unite.

Potrivit datelor Bloomberg, preţul petrolului Brent a scăzut, miercuri, cu 1,5 dolari, sau 4%, la 35,7 dolari pe baril. Cotaţia WTI, de referinţă în SUA, a coborât totodată cu 41 de cenţi, sau 1,1%, la 35,5 dolari pe baril.

Petrolul s-a ieftinit constant începând din iunie 2014, când un baril se tranzacţiona la peste 115 dolari, în principal ca urmare a dezvoltării rapide a extracţiei de şist din Statele Unite în paralel cu o evoluţie anemică a cererii pe marile pieţe emergente şi în Europa, potrivit Economica.net.

Mai multe articole despre:
petrol preţul petrolului