MENIU

Întrebarea de 100 de puncte a șefei judecătorilor: Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?

Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a declarat, miercuri, că Florian-Tudor Andronache, una dintre persoanele care au avut acces la arhiva SIPA, a fost ofițer SRI detașat în cadrul Ministerului Justiției și se întreabă ce a căutat acesta în arhivă. 

"Îi felicit pe toți jurnaliștii care au insistat pentru a se face lumină în legătură cu arhiva SIPA și pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru că a făcut acest prim pas, de a publica numele celor care au intrat în arhiva SIPA. Contrar celor spuse de unele persoane din presă, lămurirea tuturor aspectelor privind arhiva SIPA este imperativă pentru a clarifica această pată neagră din justiția post-comunistă românească", a spus Gîrbovan.

Potrivit acesteia, magistrații și opinia publică au fost ținuți în eroare ani de zile în legătură cu arhiva SIPA: "Analizând documentul publicat de Evenimentul Zilei și materialul publicat de Ministerul Justiției, constat cu surprindere că atât magistrații, cât și opinia publică, au fost ținuți în eroare ani de zile în legătură cu această arhivă. Conform materialului publicat de Ministerul Justiției, printre cei care au intrat în arhiva SIPA în 13 decembrie 2013 a fost și domnul Andronache Florian-Teodor. Potrivit datelor publice, dânsul a fost ofițer SRI detașat în cadrul Ministerului Justiției". 

Drept urmare, președintele UNJR a adresat trei întrebări: 

"1. Ce a căutat domnia sa în arhiva SIPA? 

2. În baza cărui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat în arhiva SIPA în 2013?

3. Există un raport și/sau proces verbal întocmit de această comisie?".

Aceeași remarcă a avut-o și deputatul Robert Turcescu, care scrie pe pagina sa de Facebook că Andronache a fost consilierul fostului ministru al Justiției Robert Cazanciuc. 

"Florian Teodor Andronache, unul dintre cei care în 2013 (!!!) au vizitat arhiva SIPA este/a fost ofițer SRI la UM 0735-Ploiești și fost consilier al ministrului Justiției Robert Cazanciuc. Datele sunt publice în declarațiile lui de avere", scrie Turcescu.  

22 de persoane au intrat în arhiva SIPA în perioada 2007-2013, adică după desființarea Serviciului. Niciodată nu a intrat o singură personă în arhivă. Primele vizite din 2007 sunt ale membrilor comisiei înființate de fostul ministru al justiției, Tudor Chiuariu, pentru a se ocupa de această arhivă. Vizitele au fost reconstiuite pe baza proceselor-verbale care s-au întocmit cu ocazia accesului în arhiva care se află într-o cameră sigilată cu sigiliul ministrului justiției. Ultima vizită a avut loc în 2013.

Mai multe articole despre:
arhivă Sipa dana girbovan