MENIU

Șeful PE, Antonio Tajani, tur de forță la Bucureşti: "Aveți un rol important în 2019"

Presedintele Iohannis, împreună cu Antonio Tajani, preș Parlamentului European
<p>Tajani la Cotroceni</p>
Viorica Dancila l-a primit pe Tajani
Președintele Parlamentului European, la Bucureşti: Va susţine un discurs &icirc;n Parlament
<p>Tajani la Cotroceni</p>

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, aflat într-o vizită de o zi la București s-a întâlnit, miercuri dimineață, cu premierul României Viorica Dăncilă și ulterior cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Antonio Tajani a ajuns, în jurul orei 11.00, la Cotroceni, unde a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PE a reamintit, miercuri, că în mandatul preşedinţiei române la Consiliul UE se vor organiza alegerile europarlamentare, motiv pentru care, împreună cu şeful statului român Klaus Iohannis, va fi important de transmis un mesaj constructiv cetăţenilor europeni cu privire la munca pe care o face Parlamentul European.

"În mandatul preşedinţiei române se vor organiza alegerile europarlamentare, de aceea este foarte important să trimitem un mesaj pozitiv cetăţenilor europeni cu privire la munca pe care o facem noi. Dumneavoastră aveţi un rol foarte important pentru noi, pentru că (...) dumneavoastră nu sunteţi doar preşedintele ţării, preşedintele României, ci sunteţi membru în Consiliul European, şi avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pe două - trei chestiuni care sunt cruciale pentru Parlamentul European", i-a spus Tajani preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni.

În acest context, preşedintele PE a amintit Brexit ca prim subiect pentru care aşteaptă ajutorul României în timpul preşedinţiei Consiliului UE.

"Trebuie să ne luptăm pentru a garanta drepturile cetăţenilor, pentru a securiza fondurile necesare pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi pentru a rezolva problema frontierei în Irlanda", a spus Tajani.

El a arătat că un alt subiect este cel care priveşte refugiaţii.

"Trebuie să ajungem la un acord în Consiliu în privinţa reformei regulamentului Dublin. Sunt mai multe dosare. Avem acord cu privire la cinci dintre dosarele importante, dar nu şi în privinţa reformei Regulamentului Dublin. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a ajunge la un acord pentru că trebuie să trimitem un mesaj cu privire la soarta refugiaţilor. Este un lucru important pentru Parlamentul European", a afirmat preşedintele PE.

Antonio Tajani a subliniat importanţa următorului Cadru Financiar Multianual.

"Vrem să creştem fondurile care merg la bugetul UE de la 1,1 la 1,3%. Este un lucru important pentru noi", a arătat el, amintind că PE a adoptat săptămâna trecută o propunere cu privire la Cadrul Financiar Multianual.

Preşedintele PE a subliniat că pe perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare se vor desfăşura campanii de informare şi a solicitat sprijinul României şi în acest caz.

"Din nou avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru că alegerile din mai sunt foarte importante pentru viitorul UE. Trebuie să reformăm Europa, dar ar fi o greşeală să ucidem Europa, pentru că este singura instituţie care poate să protejeze 500 de milioane de oameni care locuiesc pe continentul nostru. Avem concurenţă la nivel global din partea Chinei, Rusiei, Indiei, SUA. Noi trebuie să fim uniţi, să avem instituţii bune, democratice şi dorim să avem mai multe competenţe la Parlamentul European", a afirmat Tajani.

El a arătat că PE este pregătit să aibă o colaborare cât mai bună cu România pe timpul mandatului privind preşedinţia Consiliului UE.

Anterior, preşedintele Parlamentului European a afirmat la Guvern, că a venit momentul pentru accelerarea aderării României la spaţiul Schengen.

"Cred că a venit momentul să accelerăm aderarea României la zona Schengen, deoarece, pentru a garanta mai bine frontierele noastre şi securitatea noastră, ţări care sunt în aşteptare trebuie să intre cât mai repede în Schengen", a spus Antonio Tajani, la declaraţiile de presă comune cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Preşedintele PE a participat, miercuri dimineaţa, la întâlnirea Conferinţei preşedinţilor din Parlamentul European cu Guvernul României şi a avut o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă l-a primit, miercuri dimineaţa, la ora 8.00, pe președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, aflat în vizită la Bucureşti legat de preluarea de către România a Președinției rotative a Consiliului UE.

Conform programului anunţat de Executiv, premierul Viorica Dăncilă are convorbiri cu şeful PE, în preambulul reuniunii Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European cu Guvernul României, în perspectiva preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE la 1 ianuarie 2019.

„Ne bucură prezența dumneavoastă, astăzi, aici, an în care România împlinește 100 de ani de la Unire. Discuțiile pe care le vom avea astăzi, discuții axate pe subiecte importante pentru UE cred că ne vor ajuta să vedem punctele comune în ceea ce privește viitoarea președinție a UE. Vreau să vă asigur că România este pregătită pentru a prelua președinția UE", a spus Viorica Dăncilă.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va ține un discurs în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, în cadrul unei vizite prilejuită de preluarea de către România a Președinției rotative a Consiliului UE. 

La ședința reunită vor fi invitați și președinții CCR, ÎCCJ și Curții de Conturi, Avocatul Poporului. Tajani are întâlniri şi cu premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis.

Miercuri, are loc, la Bucureşti, vizita Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European, delegaţie condusă de Preşedintele PE, Antonio Tajani şi formată din preşedinţii grupurilor politice din legislativul european, Secretarul general al PE, reprezentanţi ai Cabinetului preşedintelui PE, consilieri, interpreţi şi reprezentanţi ai mass-media.

Cu această ocazie, va avea loc o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cadrul căreia Antonio Tajani, liderul PE, va susţine o alocuţiune.

La şedinţa plenului reunit vor fi invitaţi preşedinţii CCR, ÎCCJ şi Curţii de Conturi, Avocatul Poporului, europarlamentarii români şi şeful biroului de legătură al PE în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice cu reşedinţa în Bucureşti.

Mai multe articole despre:
parlamentul european preşedinte