MENIU

Președintele CNAS: Această problemă a cardului de sănătate va organiza pacienții

<p>Preşedintele CNAS:Subprogramul pentru oncologia pediatrică ar putea intra &icirc;n vigoare de la 1 aprilie</p>

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat, luni, în urma audierii de la Grupul parlamentar liberal, din Camera Deputatilor, că, în prezent, sunt probleme minore inerente, cu privire la cardul de sănătate, dar a subliniat că este exclus să mai existe acel haos din primele trei zile ale săptămânii trecute. În acest sens, Vasile Ciurchea a ținut să precizeze că "din punct de vedere tehnic, un asemenea proiect de dimensiunea cardului național sigur că avea și probleme inerente de început", adăugând că "această problemă a cardului va organiza pacienții", potrivit Realitatea TV.

"De câte ori am putut, am comunicat, prin intermediul presei, prin comunicate. Dacă mai stăteam încă trei luni, probabil că tot nu era suficientă comunicarea. Sunt și oameni care doresc să îi pună o piedică acestui proces (...) Poate nu s-a înțeles suficient de bine că acest card se poate inițializa la orice furnizor, cu excepția farmaciei și a furnizorilor de dispozitive medicale. Am fost foarte mulți pacienți care s-au dus doar la medicul de familie. Au fost foarte mulți pacienți care au venit la casă fără a avea un motiv sau nu făceau parte din categorii care ar fi trebuit să vină la casă. Acele categorii care ar fi trebuit să vină la casă erau cei care și-au pierdut cardul sau li s-a furat, cei care nu doresc să folosească cardul din motive de religie și asa mai departe, sau un pacient care la momentul emiterii cardului, era asigurat și acum nu mai e sau între timp nu era asigurat și a devenit asigurat. Cardul, dacă este emis, și de mâine nu mai este asigurat, el rămâne în posesia sa, dar nu mai produce efecte. 

Cei care nu au intrat în posesia cardului, acesta este la Casa de Asigurări. Acum, când un cetățean se duce la casă și își cere cardul și spune că nu îl găsește la casa respectivă, noi căutăm la toate casele și îi aducem pacientului cardul la casa respectivă pentru că se poate că atunci când a început tipărirea cardului, acel pacient să fi fost în relație contractuală cu altă casă", a spus Vasile Ciurchea. 

Totodată, președintele CNAS a precizat că fost menținut în paralel și vechiul sistem, mai mult de cinci luni.

"De când s-a terminat distribuția cardurilor și până la 1 mai sunt mai mult de cinci luni. Am spus de fiecare dată și i-am rugat și pe pacienți și pe furnizori să folosească cardul (...) nu poți face reguli pentru fiecare categorie în parte. Cei 97 la sută și-au primit cardurile acasă. Vorbesc de cei care nu și-au primit cardul acasă sau care au refuzat cardul sau care au devenit asigurați între timp. Aceste categorii trebuiau să se ducă la Casa de Asigurări, în rest, ceilalți pacienți nu aveau de ce să se ducă (...) Mie mi se pare că responsabilitatea fondurilor este a noastră. Noi suntem cei direct interesați în a funcționa în deplină legalitate (...) Această problemă a cardului va organiza pacienții, va trebui să vină programați și așa mai departe. Asta se întâmplă în toată lumea. În momentul de față sunt probleme minore inerente, dar nu mai sunt acele probleme din primele trei zile. Eu pot să mă refer doar la aspectele tehnice ale procesului și nnu la alte comentarii. Din punct de vedere tehnic, un asemenea proiect de dimensiunea cardului național sigur că avea și probleme inerente de început", a declarat președintele CNAS.

Mâine, şeful CNAS va fi audiat şi în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, unde este aşteptat şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.