MENIU

Teodor Mărieș: Nițu nu a răspuns niciodată solicitărilor lui Băsescu. E omul lui Iliescu din PSD

<p>Teodor Mărieș: Nițu nu a răspuns niciodată solicitărilor lui Băsescu. E omul lui Iliescu din PSD</p>

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, consideră că este imoral ca un militar, care a participat la evenimentele din decembrie 1989, să aibă certificat de revoluționar, indiferent ce grad ar fi avut, și spune că declarația lui Tiberiu Nițu, în care acesta recunoaște că a tras la Revoluție, a fost dată pentru a-i fi preschimbat certificatul. Mai mult, Teodor Mărieș afirmă că "Tiberiu Nițu nu a răspuns niciodată solicitărilor lui Traian Băsescu, el a fost și este omul grupării Ion Iliescu din FSN, PSD de azi", potrivit Ziare.com.

"Din punctul meu de vedere, este imoral să aibă certificat de revoluționar orice militar, indiferent că era soldat sau că era general, în decembrie 1989, pentru că, până în 22 decembrie, toți au fost împotriva noastră, împotriva Revoluției", a mai declarat președintele Asociatiei 21 Decembrie.

În ceea ce priveste conflictul dintre Traian Băsescu și Tiberiu Nițu, Teodor Mărieș subliniază faptul că declarația prin care, actualul procuror general confirmă că a tras la revoluție, este mai veche.
"Acest document este în dosarul Revoluției. Când generalul Dan Voinea avea acest dosar, cred că, în 2005, aceasta declaratie a apărut. Este o declarație pe care a dat-o procurorul general, Tiberiu Nițu, pentru a obține certificatul de revoluționar. Eu aș spune că a fost dată în 2005", a declarat Teodor Mărieș.

Întrebat cum se poate așa ceva, câtă vreme Tiberiu Nițu are certificat de revolutionar din 1996, Teodor Maries a reamintit că, în 2004, certificatele s-au preschimbat.
"Și preschimbându-se, el a dat această declarație pe care președintele asociației lui a dus-o la Parchet, pentru a obține o adeverință din care să rezulte participarea. Așa a ajuns declarația la dosar, declarație pe care noi am identificat-o ca fiind a procurorului general de astăzi, soldatul la trupele de Securitate din 1989", a explicat Mărieș.

Revenind la disputa dintre fostul președinte al României și actualul procuror general, Teodor Mărieș afirmă că nu este vorba despre un scandal, ci despre reproșuri care nu sunt noi, în contextul în care "Nițu nu a răspuns niciodată solicitărilor lui Traian Băsescu, el a fost și este omul grupării Ion Iliescu din FSN, PSD de azi".

"Fostul președinte i-a facut reprosuri nu doar acum, i-a făcut reproșuri și în urmă cu 4-5 ani. Este o lipsă de răspundere a procurorului general, pentru aceste dosare. Traian Băsescu i-a cerut de mai multe ori, în timpul mandatelor, să finalizeze aceste dosare, dar el nu a răspuns pozitiv niciodată, în sensul de a forma o echipă care să facă rechizitorii și să le trimită odată în fața judecătorilor. Încă din momentul când a venit ca prim-adjunct al procurorului general, Kovesi, aveam suficiente informații ca să nu cred în dorința lui de a coordona (pentru că până la urma, el a răspuns de secția parchetelor militare, iar acum este procuror general și răpunde de întregul Parchet) procurorii care să finalizeze dosarele", a mai declarat Teodor Mărieș.

Mai multe pe Ziare.com.