MENIU

Gelu Diaconu, ANAF: ”În maximum doi ani, România va avea un decalaj fiscal sub media UE”

În ceea ce privește colectarea veniturilor, principalele creșteri se regăsesc la categoriile de impozite afectate de fenomenul evaziunii fiscale: TVA, profit, accize. Iar la bugetul de stat, care include aceste impozite, ponderea colectării în PIB a crescut cu 1pp, conform ANAF.

Potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză, creșterea economică a fost de 3,6%, în timp ce încasările suplimentare din 2015 au crescut cu 8% față de cele înregistrate anul trecut, conform ANAF.De asemenea, în perioada de creștere economică, sarcina fiscală a fost diminuată considerabil printr-o serie de măsuri care au micșorat, implicit, impactul pozitiv al creșterii economice în colectare. 

În decembrie 2015, s-a colectat cu 1,52 mld lei mai mult (+11%) decât în decembrie 2014 . La TVA s-a înregistrat o creștere de 33%, în condițiile în care s-a asigurat restituirea unei sume aproape echivalente cu cea din dec. 2014 (2,98 mld lei, față de 3,13 mld lei), inclusiv o tranșă suplimentară . La profit s-a înregistrat o creștere de 97,77%, ca urmare directă a reducerii evaziunii prin diminuarea sumelor deductibile prin utilizarea lanțurilor de firme de tip "fantomă".

În ceea ce privește bugetul de stat, s-au încasat 136.899,6 mil.lei, cu 13.754,0 mil. lei (11 % indice nominal ) mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2014 (123.145,7 mil.lei).

”A fost un an în care corul criticilor de profesie a fost extrem de activ, chiar dacă nu sunt buni cunoscători ai mecanismelor administrării fiscale. Un an în care am preferat să demonstrăm prin fapte și printr-o comunicare publică intensă și transparentă, și nu prin prezențe la simpozioane, conferințe sau prin studiourile de televiziune. Acolo este locul celor care trebuie să explice acum de ce toate previziunile catastrofice care priveau nivelul veniturilor bugetare au fost contrazise in totalitate de realitate.

În 2016, vom rămâne consecvenți principiului "toleranță zero la evaziune", pentru că unul dintre scopurile noastre principale este de a asigura în continuare resursele necesare pentru a susține o politică fiscală relaxată care să conducă la prosperitatea mediului de afaceri.

Totodată, țin să subliniez faptul că anul 2016 va fi un an decisiv pentru toți contribuabilii onești. Pe lângă asigurarea unui mediu concurențial fara distorsiuni, ne propunem să reformăm complet mecanismele rambursării TVA, diminunând drastic termenele, prin reducerea la minimum a inspecțiilor fiscale în cazul contribuabililor onești din categoria celor mari și mijlocii.

Cu sprijinul Guvernului, reforma ANAF va avea rezultatul scontat. Ultimii doi ani, și în special 2015, sunt o prima garanție atât prin prisma încasărilor, cât și a încadrării în calendarul de implementare a programului de modernizare derulat împreună cu Banca Mondială.

În maximum doi ani, România va avea un decalaj fiscal sub media UE. Acesta este obiectivul meu și echipei mele de la ANAF”, a declarat președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

Mai multe articole despre:
ANAF Fisc TVA bugetul de stat