MENIU

Prăjitura specială de iarnă - Desertul preferat de copii. Nu ai cum să dai greș cu această rețetă

Prăjitura specială de iarnă - Desertul preferat de copii. Nu ai cum să dai greș cu această rețetă

A început deja pregătirea pentru sărbătorile de iarnă. Desertul preferat al copiilor în această perioadă este o prăjitură specială și ușor de făcut. Rețeta este veche, transmisă din generație în generație.

Ce ingrediente trebuie să ai: făină, unt, zahăr, ouă, iaurt, lapte, praf de copt, sare, vanilie, lămâie, portocală, stafide, miez de nucă și susan, fistic și, pentru glazură, smântână, unt, lapte, esente de vanilie, rom.

Ingrediente. Ce cantități sunt necesare:

2 căni de făină (o cană - 200 ml) 

1 cană de zahăr

200 g unt (la temperatura camerei)

4 ouă

150 g iaurt

3 linguri lapte

1 linguriță praf de copt

1/2 linguriță de sare

1 lingură esență vanilie

coajă rasă de portocală

100 g stafide negre, 100 g stafide albe

100 g miez de nucă pisată

200 g semințe susan

2 lingurite de fistic pisat

Pentru glazura de caramel sunt necesare: 100 g smântână, 5 linguri de zahăr, esență de vanilie. Dacă dorești glazură de ciocolată se poate folosi ciocolată cu lapte sau ciocolată amăruie, după preferințe, puțin zahăr, lapte și puțin unt, dar și esență de vanilie și rom. Dacă nu dorești glazură la prăjitură, este foarte bună și fără.

Atenție: Dacă nu dorești să folosești susan, fistic, poți rămâne doar la stafide și la nucă sau doar la nucă sau doar la stafide. Secretul este să le pisezi foarte bine, cât mai mărunt, dacă le folosești (susan, fistic, nucă). Dacă dorești, poți folosi și fructe confiate, alături de stafide, fără semințe.

Modul de preparare

Pentru prepararea blatului se vor parcurge următoarele etape:

1. Mai întâi se unge o tavă cu puțin unt și se tapetează cu făină (se poate pune peste și o foaie de hârtie de copt). Tava poate fi una clasică, întinsă, de aragaz, sau o formă de chec sau de cozonac.

2. Se amestecă făina, praful de copt, sarea, apoi, în amestec se pun toate stafidele, semințele, nucile și se amestecă

3. Separat se pregătește iaurtul. Laptele se toarnă în iaurt și se omogenizează 

4. Separat se freacă untul cu zahărul până se obține o spumă. Se adaugă apoi esența de vanilie și coaja de portocală. Se continuă cu ouăle, pus câte unul și amestecând bine după fiecare. Se adaugă apoi iaurtul cu laptele, se amestecă bine până se omogenizează tot

5. Se începe adăugarea făinii, combinate mai sus cu semințele, în compoziția obținută (la pct. 4), apoi se amestecă ușor până este bine încorporată făina.

6. Se toarnă totul în vasul în care se va coace. Se pune în cuptorul care a fost încins înainte. 

7. Se lasă la cuptor 40-45 de minute până se observă acea culoare de rumenire galben-maronie. Pentru a vedea dacă aluatul este copt se va încerca de câteva ori cu un pai sau o scobitoare, în centru și la margine, pentru a vedea diferența. Se va astinge focul după ce este coaptă și în mijloc.

8. Prăjitura se va scoate din tavă numai după ce s-a răcit destul. Sau se poate lăsa în tavă și după răcire și se va turna glazura direct peste blat.

Prepararea glazurii:

Glazura poate fi de caramel sau ciocolată topită, după cum se dorește. Este mai bine să se înceapă prepararea glazurii după ce s-a răcit blatul.

Pentru glazura de caramel sunt necesare: 100 g smântână, 5 linguri de zahăr, esență de vanilie.

1. Se amestecă smântâna cu zahărul și un praf de sare într-un vas și se încălzește pe foc. Se amestecă aproape în continuu până se topește zahărul. Se adaugă apoi esența de vanilie și se mai lasă pe foc aproximativ 10 minute până se caramelizează. Când devine aurie se răstoarnă caramelul peste blat. 

Sfat: Este bine să tai prăjitura în bucăți până se răcește caramelul, pentru că acesta se întărește în cel mult 30 de minute.

Pentru glazura de ciocolată se poate folosi ciocolată cu lapte sau amăruie, după preferințe, puțin zahăr, lapte și puțin unt. Și, bineînțeles, esență de vanilie și esență de rom. Cantitățile se pun după ochi și după gust. Topești totul într-un vas pe foc, și, când totul e gata topit, se toarnă peste blatul prăjiturii.

Dacă nu dorești glazură, prăjitura este minunată și fără.