MENIU

Povestea celor 14 oameni care CONTROLEAZĂ internetul. De la ce a pornit totul

În ultimii ani, circulă o poveste în mediul online, cea a celor „14 oameni și șapte chei care controlează tot internetul”. Totul a pornit de la un reportaj, când jurnalistul James Ball a fost prezent la o ceremonie ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) și a scris despre „cele șapte chei care, împreună, controlează toată securitatea internetului”.

Multor oameni le este foarte greu să creadă în această poveste, însă ea are un sâmbure de adevăr. ICANN este organismul care se ocupă de legăturile create pe internet. Acesta ia limbajul înţeles de computere, adică adresele numerice unice, şi le traduce în limbajul înţeles de noi, mai precis în cuvinte care se transformă în adresele site-urilor şi pe care le scrii în browser şi navighezi către ele, potrivit The Guardian

În cazul în care o persoană ar avea acces la baza de date a ICANN ar putea să o folosească de exemplu pentru a redirecționa un utilizator care vrea să acceseze site-ul unei bănci către o clonă a acestuia, iar în acest fel toată securitatea pe internet ar fi compromisă. Din acest motiv, în cadrul ICANN există un ritual de securitate şi un număr restrâns de responsabili: 7 oameni care au chei de siguranță și alţi 7 care au chei de rezervă. În total, o echipă de 14 oameni.

„Internetul este alcătuit din multe sisteme diferite, iar DNS este doar unul dintre ele. Controlul unui aspect al internetului, cum ar fi DNSSEC, nu conduce la un control deplin asupra altor aspecte. Deci, data viitoare când citiți despre „șapte persoane care controlează cheile de pe Internet”, veți ști că Reprezentanții comunității de încredere efectuează un serviciu important, dar pentru o operațiune foarte limitată”, scriu cei de ICANN pe blog.