MENIU

Postul Paștelui 2019 - ce să consumăm în această perioadă

Postul Paștelui 2019 începe în data de 11 martie și se termină pe 27 aprilie. Paștele ortodox va fi anul acesta pe 28 aprilie. 

Postul Paștelui se mai numește și Postul Mare, pentru că durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.

Motivul principal al postirii in Postul Pastelui era pregatirea catehumenilor care urmau sa fie botezati de Pasti si sa intre in biserica. Totusi, Postul Pastelui a devenit absolut firesc o perioara de pregatire spirituala pentru toti crestinii sa sarbatoreasca Invierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Postul Paștelui 2019. Tinand seamana ca Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile tinute de Mantuitor inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2) a fost numit si Paresimi. In primele secole se obisnuia sa se posteasca doar in Vinerea Patimilor, sau doar doua zile inainte de Pasti sau o saptamana. 

Alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniu când ţii post
 
Pentru ca organismul să beneficieze de vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre, grăsimi bune şi proteine de calitate este esenţial să ai o alimentaţie diversificată pe perioada postului. Baza reţetelor tale o vor constitui legumele şi verdeţurile la care se adaugă ingrediente la fel de valoroase pentru cantitatea lor bogată în proteine.
 
1. Fasolea boabe
2. Năutul
3. Mazărea
4. Lintea
5. Verdeţurile crude (spanacul, pătrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde)
6. 
 
Legumele crucifere (broccoli, conopidă, varza) şi orice alte legume care sunt pe placul tău
7. Nucile şi seminţele neprăjite
8. Orezul integral (brun) sau basmati
9. Ovăzul
10. Hrişca
11. Fructele proaspete
12. Avocado şi uleiul de măsline sau de floarea-soarelui presate la rece
 
Un exemplu oferit de celebrul Dr. Oz este asocierea dintre orezul brun cu boabele de fasole, împreună conferind organismului proteine complete care înlocuiesc cu succes carnea. Iar dacă ai poftă de paste, încearcă să le alegi pe cele din făină integrală şi să le asociezi cu ulei de măsline, usturoi şi diverse legume/verdeţuri.
Mai multe articole despre:
Postul Paştelui paste 2019