MENIU

Ponta: Pentru o combatere reală a evaziunii fiscale trebuie lucrat și la mentalitatea cetățenilor

<p>Ponta: Pentru o combatere reală a evaziunii fiscale trebuie lucrat și la mentalitatea cetățenilor </p>

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, miercuri, că acțiunile de combatere a evaziunii fiscale "s-au simțit în încasările bugetare", însă a subliniat că, pe lângă un sistem din ce în ce mai sigur de luptă împotriva acestui fenomen, trebuie să se lucreze și la ideea că fiecare cetățean trebuie să își plătească taxele, potrivit Agerpres.

"Toată lumea, când este întrebată cum faci să reduci taxele și să cheltui mai mult, spune că luptă cu evaziunea fiscală. Realitatea este, ceea ce prezentați dumneavoastră în studiu, că mai este încă mult spațiu de recuperat dintr-o combatere reală a evaziunii fiscale. Și, cel puțin după reorganizarea ANAF cu Direcția Antifraudă, după colaborarea cu toate instituțiile statului și acțiunile de combatere a evaziunii fiscale s-au simțit în încasările bugetare, faptul că se poate și că există un spațiu foarte mare. Mă uitam pe primele 11 luni, avem 12 miliarde de lei încasați în plus la buget, o mare parte dintre aceștia venind tocmai din combaterea evaziunii fiscale. Însă aș vrea să nu cădem în păcatul că doar dacă lucrăm la efect rezolvăm problema", a declarat premierul, la Palatul Victoria.

În acest sens, Victor Ponta a afirmat că trebuie mult lucrat și la ideea că fiecare cetățean trebuie să-și plătească taxele și impozitele.

"E ca și când credem că doar dacă avem polițiști, procurori, judecători nu mai avem infracțiuni în România. (...) E bine să avem și că avem un sistem din ce în ce mai sigur de combatere a evaziunii fiscale, dar trebuie mult lucrat și la mentalitate. Trebuie mult lucrat și la ideea că într-adevăr fiecare cetățean trebuie să fie un cetățean cinstit care-și plătește taxele și impozitele", a spus Victor Ponta. 

 

Mai multe pe Agerpres.