MENIU

Ponta își păstrează distanța față de Iohannis. "Neamțul", mai slab ca Tăriceanu la încredere (P)

Un studiu realizat de CSCI, în care sunt analiza evoluțiile principalilor actori politici în ultimele luni, confirmă faptul că Victor Ponta se îndreaptă cu pași siguri spre câștigarea alegerilor prezidențiale.

Potrivit sondajelor realizate în ultimele luni, la capitolul încredere în politicieni, cu o creștere de la 35% – în luna iulie, la 37% – în luna octombrie, Victor Ponta își consolidează prima poziție în clasament. Pe un trend descrescător se află Călin Popescu Tăriceanu, dar, cu o scădere de 3%, de la 32% la 29%, acesta ocupă în continuare a doua poziție în topul încredereii. Klaus Iohannis, candidatul din partea PNL + PDL, scade de la 29% încredere în luna iulie, la 27% în luna septembrie, scor pe care îl păstreaza până în prezent.

În ceea ce privește alegerile de duminică, în octombrie Victor Ponta are un avans considerabil față de Iohannis, fiind cotat la 41% din voturi, în timp ce candidatul ACL va obține 27%, fiind urmat de Tăriceanu cu 8%. Se observă că Ponta are un scor mai mare decât cel al alianței care îl susține și peste ținta asumată, de 37,5%.

 

 

În ceea ce privește evoluția principalilor comeptitori pentru funcția de președinte al României, lunile septembrie și octombrie mențin cifrele candidaților principali la cote similare. Distanța dintre Ponta și Iohannis rămâne una de puțin peste 10 procente. Se observă că încă din vară Ponta se află peste scorul partidului. Iohannis în schimb este în linia sumei PNL-PDL, din vară. Călin Popescu Tăriceanu rămâne pe locul al treilea, dar la distanță de primii doi.

 

În ceea ce privește turul II, Iohannis ar avea de recuperat  mai mult decât a avut de recuperat Băsescu în urmă cu 5 ani, iar Ponta ar obține un scor mai bun decât a obținut candidatul PSD în 2009.  PSD și-a îmbunătățit scorul politic față de acum 5 ani, în timp ce PNL+PDL a înregistrat o scădere (de amintit că, la europene, în 2009, suma PNL-PDL era de 35%).


Într-o confruntare în turul II al alegerilor între Victor Ponta și Klaus Iohannis (ceea ce fără dubiu se va întâmpla), actualul prim-ministru ar câștiga alegerile cu 56%, în fața a 44%, cât ar reuși să strângă Iohannis.

În perioada de campanie cifrele au rămas în aceleași zone ca și în luna septembrie. Diferențele sunt nesemnificative, raportat la marja de eroare.

Așadar, studiile indică faptul că, în condițiile actuale, următorul președinte al României va fi Victor Ponta. Diferența majoră față de ocupantul locului doi, Klaus Iohannis, face ca această situație să se schimbe doar în eventualitatea unui eveniment electoral de proporții cataclismice, probabilitatea apariției unui asemenea eveniment fiind aproape nulă.

Sondajul CSCI a fost realizat în perioada 20-24 octombrie 2014, pe un eșantion de 1100 de persoane, eșantion multistadial cluster, cu selecția probabilistică a persoanelor. Are o eroare tolerată de 3%, la un nivel de probabilitate de 0.95. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI, iar cercetarea a fost realizată la comanda Fundației Multimedia.