MENIU

Polonia, sancționată dur de Bruxelles pentru că NU desființează Secția disciplinară pentru judecători - Decizia CJUE

Polonia, sancționată dur de Bruxelles pentru că NU desființează Secția disciplinară pentru judecători - Decizia CJUE

Regimul de la Varșovia, sancționat dur după ce a decis că nu va desființa Camera disciplinară pentru judecători, cerută de Bruxelles. Curtea de Justiție a UE (CJUE) a decis, marți, că abilitatea guvernului polonez de a numi și de a revoca judecători din procese încalcă legislația Uniunii Europene.

CJUE a menționat că „regimul în vigoare din Polonia, care permite ministrului Justiției să detașeze judecători la instanțe penale superioare, este contrar statului de drept”.

Decizia CJUE vine după ce, pe 31 martie, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție a UE în cazul Poloniei privind Legea sistemului judiciar din 20 decembrie 2019, care a intrat în vigoare anul trecut, la 14 februarie 2020. Bruxellesul acuză autorităţile poloneze de subminarea valorilor fundamentale europene prin inființarea camerei disciplinare și a numirii judecătorilor.

Potrivit reformelor din Justiție făcute în Polonia, ministrul justiției, Zbigniew Ziobro, poate repartiza prin detașare un judecător la o instanță penală superioară în temeiul unor criterii care nu sunt cunoscute în mod oficial și fără ca decizia de detașare să poată face obiectul unui control jurisdicțional. În plus, el poate revoca această detașare în orice moment, fără ca o asemenea revocare să fie supusă unor criterii predefinite în drept și să trebuiască să fie motivată, relatează Reuters, citată de agerpres.ro. la începutul lunii martie, ministrul justiţiei din Polonia califica drept inacceptabilă decizia CJUE care nota că în procedura de nominalizare la Curtea Supremă de Justiţie a Poloniei judecătorii trebuie să aibă dreptul de a contesta hotărârile comisiei de evaluare a candidaţilor.

„Pe perioada detașării, aceștia nu beneficiază de garanțiile și de independența de care ar trebui să se bucure în mod normal toți judecătorii într-un stat de drept”, se menționează în decizia CJUE

În plus, procurorul general al Poloniei a cerut, luni, Tribunalului Constituţional să decidă dacă reglementările invocate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru amenzile aplicate ţării sunt sau nu constituţionale.

Instanța supremă a hotărât că, din cauza lipsei unor criterii juridice pentru deciziile luate de ministrul justiției, lipsesc garanțiile necesare pentru a evita orice risc de utilizare a acestei detașări ca instrument de control politic al conținutului deciziilor judiciare, în special în domeniul penal. „Acest amestec de putere judiciară și executivă pune în pericol independența sistemului judiciar”, se arată în motivarea deciziei CJUE. 

În urmă cu doar o săptămână, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat luni din nou Polonia pentru reformele judiciare, în urma sesizării formulare de doi judecători polonezi care au reclamat lipsa de independenţă şi de imparţialitate a Camerei de control extraordinar şi de afaceri publice din cadrul Curţii Supreme poloneze.

Aceasta este una dintre cele două noi camere judiciare nou create şi care au provocat polemici din cauza desemnării judecătorilor acestora de către puterile legislativă şi executivă, cealaltă fiind Camera disciplinară pentru judecători a Curţii Supreme, cameră a cărei desfiinţare este cerută de Comisia Europeană.

Cei doi judecători care s-au adresat CEDO au reclamat faptul că au candidat pentru posturi judiciare, dar nu au fost recomandaţi, iar recursurile lor la Curtea Supremă poloneză au fost respinse în 2019.

CEDO a considerat astfel că procedura de nominalizare a judecătorilor a fost viciată de puterile legislativă şi executivă şi, prin urmare, „este vorba despre o neregularitate fundamentală care a adus atingere procesului în ansamblu”, scrie agerpres.ro.

Și președinta CE a lansat recent un avertisment Poloniei. Ursula von der Leyen a declarat că Polonia trebuie să desfiinţeze noua cameră disciplinară pentru judecători înainte ca Bruxellesul să-i aprobe Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). 

Instanța supremă a Uniunii Europene a decis ca Polonia să plătească amenzi de 1 milion de euro pe zi pentru nerespectarea unei hotărâri privind reformele judiciare ale autorităților de la Varșovia. Aceasta este a doua amendă zilnică primită de Polonia din partea Curții de Justiții a Uniunii Europene după decizia de luna trecută privind obligația de a plăti o penalitate zilnică de 500.000 de euro pentru că nu a încetat extracțiile de lignit la mina Turów.