MENIU

Polițist din SUA, inculpat pentru spionaj în favoarea Chinei

Polițist din SUA, inculpat pentru spionaj în favoarea Chinei

Un ofițer de poliție din New York, de origine tibetană, a fost inculpat pentru spionaj în favoarea Chinei. Potrivit anchetatorilor, între 2018 și 2020, acesta ar fi furnizat guvernului de la Beijing date despre comunitatea tibetană din oraș și a identificat alte surse potențiale de informații. În schimbul serviciilor sale, polițistul ar fi primit câteva zeci de mii de dolari. 

Polițistul de 33 de ani, angajat la un comisariat din Queens, ar fi colaborat cu membri ai consulatului chinez din New York. Bărbatul, care este şi ofiţer în rezervă în armata SUA, le-ar fi permis acestora să participe la evenimentele organizate de poliţie.

Luni, ofițerul de poliție a fost inculpat, printre altele, pentru angajarea în serviciul unei ţări străine pe teritoriul american, declaraţii false şi obstrucţionarea funcţionării unui serviciu public, fiind plasat în arest. 

Datele din anchetă arată că bărbatul s-a născut în China, ambii părinţi fiind membri ai Partidului Comunist. Acesta a obținut azil politic în SUA motivând că a fost torturat de autorităţile chineze din cauza originilor sale tibetane. 
După ce a permis Tibetului să funcţioneze autonom între 1912 şi 1950, Beijingul a recuperat controlul asupra teritoriului în 1951, amintește hotnews.

 

Mai multe articole despre:
sua politist inculpat pentru spionaj china