MENIU

Poliția face pregătire fizică doar pe hârtie! Cum s-a ajuns la cazul tragic al bărbatului mort prin sufocare la Pitești

Politia Romana/sursa foto: INQUAM

Academia Alexandru Ioan Cuza. Școala care livrează țării, anual, între 600 și 800 de polițiști. În imagini, vedeți o fărâmă dintr-un modul de pregătire tehnico-tactică. Un program pe care, teoretic, polițiștii ar trebui să-l urmeze și după terminarea școlii. Cu mândrie, un instructor ne explică.

Mircea Mureșanu, instructor: Ce ați văzut dumneavoastră face parte din cel mai mic procent din pregătirea unui polițist, pentru cazuri excepționale. 10%. 90% din pregătirea unui polițist e axată pe capacitatea de a comunica, capacitatea de a îndruma un cetățean, doar 10% sunt măsuri coercitive,  nu cele dorite de polițist, cele dictate de comportamentul cetățeanului, și impuse de leg Să dea Dumnezeu să nu fie nevoie de capacitățile polițiștilor în cele 10 procente despre care vă vorbeam.

Sigur, demonstrația și explicația sună bine. Doar că, realitatea ca cea de la Pitești scoate la lumină un adevăr crunt.

Daniel Petruț Drăghici, polițistul care l-a trântit la pământ din câteva mișcări pe bărbatul decedat, nu a mai participat la niciun program de pregătire tactică și fizică din 2018, de când a terminat școala de la Câmpina.

În 2017, Carmen Dan, ministrul afacerilor Interne de atunci, spunea cu indignare că pregătirea fizică pe care polițiștii trebuie sa o facă săptămânal este bifată doar pe hârtie.

Carmen Dan: “De ceva timp am introdus în sistem module de pregătire tactică. (...) Îmi doresc ca la nivelul fiecărui inspectorat teritorial de poliție să existe persoane calificate, care să se ocupe în baza unei programări foarte riguroase de pregătirea polițiștilor, în așa fel încât să nu mai fim puși în situația în care nici măcar să mai dăm naștere la genul acesta de comentarii vizavi de pregătirea fizică a polițistului. Îmi doresc să avem în primul rând în planul ordinii publice polițiști foarte bine pregătiți.”

O declarație, câteva filmulețe demostrative postate pe contul de facebook al MAI și cam atât. Practic se mai bifau câteva promisiuni electorale. Iar în anii ce au urmat, cazuri ca cel de la Pitești, Onești sau Caracal au devenit parte a unui sistem ros de corupție și plin cu oameni total nepregătiți să-și apere cetățenii.

Judecătorii au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi polițiști reținuți pentru purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte, după ce bărbatul de 63 de ani pe care l-au imobilizat în mod brutal a murit asfixiat. Reținut a fost și un jandarm. În aceeași Românie, într-un alt tribunal - șefii de structuri se războiesc în instanțe pentru câteva postări pe Facebook.

Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei, comisarul-șef Gabriel Șchiopu, șeful împuternicit al Poliției Sector 3 și Robert Ionel Gheorghe, agent de poliție, l-au dat în judecată pe șeful Poliției Centrul Vechi, comisarul Cristian Ghica.

Îl acuză că i-ar denigra pe ceilalți pe Facebook. Supărați, Bogdan Berechet, Gabriel Șchiopu și Robert Ionel Gheorghe au cerut în instanță ca Ghica să-și steargă contul de Facebook și, odată cu el, și postările la adresa lor. Și culmea, pe fond au și câștigat. Instanța a admis doar ca polițistul Ghica să elimine de pe contul său de socializare postările referitoare la Bogdan Berechet, Gabriel Șchiopu și Robert Ionel Gheorghe, nu și ca șeful Poliției Centrul Vechi să-și șteargă contul de Facebook.

Despre Poliția Română ar mai fi de spus și că în 27 de județe, inspectoratele sunt conduse de comandanți numiți prin împuternicire. 70% dintre comandanți nu au dat concurs pentru pozițiile ocupate. Acești oameni pot fi schimbați oricând printr-o decizie, de cele mai multe ori, luată din birourile partidelor.

Mai multe articole despre:
politia romana culisele statului paralel