MENIU

PNL a atacat la CCR numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ

Florin Iordache

Liberalii au sesizat joi Curtea Constituțională în legătură cu decizia Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcția de Președinte al Consiliului Legislativ. În sesizare, semnată de liderul deputaților PNL, Florin Roman, se arată că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii și condiția privind buna reputaţie profesională. 

Liberalii precizează că, potrivit Legii 73/1993, Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. 
În cazul numirii lui Florin Iordache, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege, respectiv 234, susțin liberalii. Iordache a primit 185 de voturi ”pentru” și 43 ”împotrivă”.

PNL mai reclamă că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională pentru că Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993. Când era ministru al Justiției, acesta a promovat celebra OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

”Conduita publică din anul 2017 a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, se arată în sesizarea depusă la CCR. 

Liberalii invocă şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Aceştia arată că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, amintește Agerpres.

Consiliul Legislativ este un organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. Consiliul ţine evidenţa oficială a legislaţiei țării. Președinții Consiliului Legislativ nu au o limită de mandat şi nu există nicio procedură prin care să poată fi revocaţi.