MENIU

Pleci în vacanţă cu maşina unui prieten? Iată ce trebuie să ştii când ieşi din ţară

Şoferii care vor să plece în vacanţă cu maşina personală sau cu cea a unui prieten trebuie să ştie câteva lucruri importante. Poliţia de Frontieră face câteva precizări de care trebuie să ţină cont. 

Şoferii care pleacă în vacanţă cu maşina proprie trebuie să aibă la ei, în original, nu doar actul de identitate şi permisul de conducere, ci şi certificatul de înmatriculare valabil al acestuia şi Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA.

Potrivit informaţiile prezentate de Poliţia de Frontieră, dacă maşina e pe numele altcuiva, nu e necesară o procură din partea proprietarului - cel puţin nu atunci când se călătorește în spaţiul statelor membre ale Uniunii Europene.

Instituţiile abilitate să vă solicite aceste documente sunt cele cu atribuţii de control la trecerea frontierei, precum şi cele cu atribuţii privind respectarea regimului circulaţiei rutiere.

Este posibilă prezentarea la controlul de frontieră a copiilor după documentele necesare pentru circulaţia vehiculelor?

La controlul de frontieră este verificată valabilitatea documentelor, fapt pentru care cartea de identitatea/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al autoturismului, Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA și documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice trebuie prezentate în original.

Este posibilă trecerea frontierei cu un vehicul care circulă cu numere de înmatriculare provizorii?

Vehiculele pot circula cu numere provizorii până la înmatriculare, pe baza unei autorizații speciale eliberate de autoritatea competentă.  Trecerea frontierei cu un autovehicul cu numere de circulaţie provizorii nu este posibilă, nefiind îndeplinită condiţia privind deținerea unui certificat valabil care să dovedească înmatricularea vehiculului, conform Convenţiei asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968.

Este necesară prezentarea unei procuri legalizate pentru a fi permisă trecerea frontierei cu un autoturism înmatriculat pe numele altei persoane?

La controlul de frontieră, nu este necesar să prezentați documente cu privire modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc).

În cazul în care circulaţi în interiorul Uniunii Europene, autorităţile cu drept de control din statele pe care le tranzitaţi pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deţinere a autovehiculului pe care-l conduceţi, fără însă a vă refuza intrarea sau interzice circulaţia pe teritoriul statelor respective.

În cazul în care intenţionaţi să călătoriţi în state din afara spaţiului Uniunii Europene, şoferilor li se recomandă să se adreseze reprezentanţelor diplomatice ale statelor respective cu privire la modul în care este reglementat aspectul referitor la justificarea dreptului de a conduce un autovehicul care nu este înmatriculat pe numele conducatorului auto.

În ce condiţii o persoană fizică poate ieși/intra din/în România conducând un autovehicul înmatriculat pe numele altei persoane fizice sau juridice?

Potrivit prevederilor art. 82 (1), din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195, din 12 decembrie 2002, privind circulaţia pe drumurile publice, autovehiculele înmatriculate în România pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, dacă îndeplinesc condiţiile cerute pentru a fi admise în circulaţia internaţională, iar conducătorii lor posedă permis de conducere valabil în condiţiile stabilite prin tratatele la care România este parte sau care este eliberat de autorităţile competente ale statelor membre ale U.E. ori Spaţiului Economic European sau a cărui valabilitate este recunoscută în aceste state pe bază de reciprocitate.

De asemenea, potrivit Convenţiei asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, un autovehicul poate circula în traficul internaţional dacă este înmatriculat, dar numai pe perioada cât este asigurat pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule, iar conducătorul posedă permis de conducere valabil precum şi un certificat valabil care să dovedească înmatricularea vehiculului respectiv.