MENIU

Pleșu, despre doctorate: Stabilirea unui plagiat ar trebui să fie o procedură mai simplă

Scriitorul Andrei Pleșu a declarat, duminică seară, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii "Jocuri de Putere", la Realitatea TV, că ar trebui simplificată procedura prin care este detectat plagiatul în cazul unei teze de doctorat.

"Eu mă gândeam, odată, că ar putea să înceapă să se dea pe județe. Toți absolvenții de studii superioare să fie numiți, în mod spontan, doctori. E și această aspirație la titlul de doctor e psihanalizabilă, însemnând că pe de-o parte oamenii nu au cine știe ce admirație pentru intelectuali, elite, dar pe de altă parte, ar vrea să fie și ei acolo, să aibă și atributele, calificările fandosiților ăstora care se dau ei mari și atunci vor și ei titluri de doctori. Lucrurile sunt grave.

Stabilirea unui plagiat a unui doctorat fals sau copiat ar trebui sa fie o procedură mai simplă. Când aud de comisii de etică, dispuse să analizeze dacă o lucrare e plagiat sau nu, nu înțeleg la ce competențe ne referim și mă bucur că ministrul actual al Educației a desființat-o. Am încredere în acest ministru. Să constați că 80 de pagini dintr-o lucrare sunt prezentate mot-a-mot într-o altă lucrare trebuie să știi să numeri. Noi nu intrăm în detalii. Întâi și întâi dacă constați că o treime sau două treimi dintr-o lucrare sunt transferate dintr-o parte în alta", a spus Pleșu.

"Ar trebui să se ajungă la o formulă mai simplă pentru a rezolva problema. Cred că trebuie simplificate lucrurile și unde ai de-a face cu evidențe, nu să pierzi timpul cu detalii de ordinul fineții academice", a subliniat scriitorul.