MENIU

Plăteşte facturi enorme la căldură, deşi nu locuieşte în apartament: "Nu este logic"

Bărbatul spune că plăteşte facturi de 500-600 de lei deşi nu locuieşte în apartament.

Un craiovean plăteşte de ani buni facturi la căldură în valoare de 500 - 600 de lei, fără să beneficieze de acest serviciu. El este plecat din ţară, locuinţa este închisă, iar furnizorul de căldură nu-i permite să se debranşeze, pentru că se găseşte în zonă unitară.

Problema debranşării de la sistemul centralizat de încălzire este ca o piatră de moară pentru craiovenii care, spre ghinionul lor, locuiesc într-o zonă unitară (areal geografic aparţinând unei unităţi administrativ, teritoriale, în interiorul căreia se poate promova o singură soluţie de încălzire) şi nu pot scăpa de căldura „la comun“, scrie gds.ro.

Majoritatea proprietarilor au fost legaţi cu forţa de furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo SRL, prin două hotărâri de consiliu- HCL nr. 459/2009 şi HCL nr. 363/2013 prin care se interzice debranşarea apartamentelor care se situează în zone pentru care administraţia locală a stabilit ca încălzirea să se realizeze exclusiv în sistem centralizat. În plus, dacă rata debranşărilor nu depăşeşete procentul de 25% la nivelul unui bloc, proprietarul din acel bloc nu poate să opteze pentru alt mod de încălzire al locuinţei sale.

Într-o astfel de situaţie se găseşte craioveanul Florian Preda, care este nevoit să plătească la căldură facturi în valoare de 500 şi 600 de lei pe perioada de iarnă, deşi nu beneficiază de căldura furnizată din sistemul centralizat. Acesta spune că este plecat din ţară, iar apartamentul pe care îl deţine în blocul 43 B din Craioviţa Nouă este în renovare din 2010, iar caloriferele sunt deja date jos.

Pentru că nu înţelege rostul unor facturi aşa de mari la căldură pe care trebuie să le plătească degeaba, atâta timp cât nu locuieşte în acel apartament, Florian Preda a demarat procedurile de debranşare şi încearcă acum să-şi pună centrală de apartament. A fost încurajat şi de faptul că în bloc există deja patru centrale montate. Spre surprinderea lui s-a lovit de refuzul furnizorului de căldură. "Eu nu locuiesc aici, sunt plecat de 14 ani din ţară. Părinţii mi-au donat apartamentul şi am început să-l renovez, cam prin 2010. Dar de fiecare dată veneam o săptămână, două, nu apucam să fac mare lucru şi rămânea aşa. Apartamentul stă gol şi eu plătesc facturi de 500 - 600 de lei. După sezonul de încălzire am renunţat la calorifere, pentru că schimb tot aici. Vreau să-mi pun centrală. În bloc mai există patru centrale. Am solicitat acest lucru la asociaţie, dar şi la Termo. Asociaţia a spus că este de acord, mi-au dat o recomandare, dar cei de la Termo mi-au spus că nu se poate. În locuinţă nu stă nimeni, nu beneficiez de acest serviciu. Sunt de acord să plătesc părţile comune. Dar este o diferenţă de la 30 - 40 de lei, ce plătesc pe părţile comune, la 500 - 600 de lei, cât am plătit eu căldura. Eu îmi pun centrală pe gaze şi mă debranşez de la sistemul centralizat. Nu mă ţine Termo pe mine legat, ca să le plătesc câte 500 de lei. Nu este normal, nu este logic“, afirmă Florian Preda.

Mai multe articole despre:
căldură DEBRANŞARE SISTEM CENTRALIZAT