MENIU

Planul lui Trump pentru eliminarea "ameninţării nucleare" din Coreea de Nord

Kim Jong-un

Președintele Trump vrea să studieze "toate opțiunile pentru a înlătura amenințarea" nucleară nord-coreeană, a anunţat consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA.

Președintele american vrea să studieze "toate opțiunile pentru a înlătura amenințarea" nucleară nord-coreeană, a afirmat duminică un apropiat consilier al lui Donald Trump, asigurând că trimiterea unui port-avion spre peninsula coreeană reprezintă o măsură de precauție, transmite Agerpres.

Anunțată la mai puțin de 48 de ore după lovitura americană punitivă contra unei baze aeriene siriene, decizia de a trimite port-avionul USS Carl Vinson și flota acestuia spre peninsula coreeană, menționând clar amenințarea nucleară reprezentată de Phenian, a sunat ca un avertisment, notează AFP.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, generalul în exercițiu H.R.McMaster, a calificat duminică această deplasare ca fiind o măsură de "prudență" în fața unui regim "paria dotat de acum cu capacitate nucleară".

Chestionat la canalul Fox, el a adăugat, făcând aparent referire la consilierii militari ai lui Donald Trump, că președintele le-a cerut să fie pregătiți să îi furnizeze "un evantai complet de opțiuni pentru a înlătura această amenințare contra poporului american și contra aliaților și partenerilor noștri din regiune".

Unul dintre acești aliați, premierul japonez Shinzo Abe, tocmai a discutat sâmbătă la telefon cu președintele american. După ce au evocat lovitura americană în Siria, susținută de Tokyo, cei doi lideri "au convenit să continue cooperarea lor", inclusiv privind "amenințarea reprezentată de Coreea de Nord", potrivit Casei Albe.

La rândul său, șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a considerat că Phenianul ar trebui să ia notă de lovitura din Siria.

"Mesajul pe care toate țările îl pot trage din aceasta este că dacă violați dreptul internațional, dacă violați acordurile internaționale, dacă nu vă respectați angajamentele, dacă deveniți o amenințare pentru alții, un răspuns va fi dat la un anumit moment" de către Statele Unite, a declarat acesta, într-un interviu acordat canalului ABC.

Tillerson a respins, pe de altă parte, zvonurile privind un proiect american care ar fi vizat asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-Un, arătând că nu este la curent cu "niciun plan de această natură".

"Noi nu avem intenția de a schimba regimul din Coreea de Nord. Nu este obiectivul nostru și deci motivele care justifică dezvoltarea unui program nuclear în Coreea de Nord nu sunt pur și simplu credibile", a subliniat secretarul american de Stat.

Trimiterea port-avionului și declarațiile americane survin imediat după prima întâlnire între Donald Trump și omologul său chinez, Xi Jinping, marcată de o imagine de mare cordialitate între liderii primelor două puteri mondiale, notează AFP.

Coreea de Nord a precedat respectiva întâlnire la nivel înalt cu un nou tir de rachetă balistică.

Donald Trump și șeful diplomației americane au insistat totodată public, înainte și după această întâlnire cu principalul aliat al Coreii de Nord, că Statele Unite sunt pregătite să "acționeze singure", dacă este necesar, contra regimului de la Phenian.

O amenințare care pare mai credibilă după lovitura ordonată joi seara asupra bazei aeriene siriene de unde ar fi decolat marți avioanele responsabile, potrivit Washingtonului, de un atac chimic contra localității Khan Shaykhun. Sâmbătă, Coreea de Nord a calificat de altfel acest atac american în Siria ca un "act de agresiune intolerabil".

Washingtonul a cerut "guvernului chinez să ia măsuri suplimentare" pentru a determina Coreea de Nord să oprească programul său de înarmare nucleară, a precizat Rex Tillerson, duminică, adoptând un ton conciliant față de China.

"Ei au indicat că o vor face și cred că trebuie să le dăm mai mult timp pentru a acționa, iar noi rămânem în strâns dialog cu ei", a adăugat șeful diplomației americane, subliniind că discuțiile din timpul summitul la nivel înalt au fost "foarte deschise (...) și foarte sincere".

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Donald Trump Kim Jong un