MENIU

Planul de austeritate, schimbat după ore întregi de discuții! Marcel Ciolacu: „Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată”

Marcel Ciolacu - președintele PSD

Marcel Ciolacu - președintele PSD a vorbit, marți, despre planul de austeritate al Guvernului. Liderul PSD spune că nu vor exista tăieri de salarii.

„Economiile care se fac la autoritățile locale sau centrale nu vor fi luați de către stat. Este pentru prima dată când România are creștere economică pe investiții, nu pe consum. Dorim să urmăm acest trend.

Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată. Nu s-a vorbit despre o înghețare de venituri. Este o abordare corectă și profesionistă, astfel âncât dacă avem un jalon în PNRR să venim cu o nouă lege a salarizării sau cu modificări ale actualei legi”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a anunțat că a propus impozitarea progresivă a veniturilor cumulate din pensie și salariu la stat, acolo unde acestea depășeșsc indemnizația președintelui - aproximativ 25.000 de lei.

„Sunt drepturi constituționale la pensie și salariu. În niciun caz nu puteam prinde cumulul în ordonanță. Nu se poate prin ordonanță, se poate numai prin lege. Au fost mai multe discuții privind constituționalitatea unui astfel de demers și am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, dacă dai o pensie de 2000 de lei ești și portar la o primărie, eu nu pot să îi iau acelui om dreptul de a munci să își acopere minimul necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu și pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. Dacă prin acel cumul depășești, să zicem salariul brut al președintelui, care este de aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poți să treci numai pe cei care au și componentă specială în pensie. Nu poți să interzici doar la unii. Eu cred că varianta corectă e impozitarea progresivă pe praguri”, a declarat Ciolacu.

Mai multe articole despre:
ciolacu austeritate plan reforma