MENIU

Plafonarea prețurilor la energie și gaze. Marcel Ciolacu: „Revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026”

Plafonarea prețurilor la energie și gaze. Marcel Ciolacu: „Revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, la începutul ședinței de Guvern, că plafonarea prețurilor la energie și gaze va fi menținută până în primăvara lui 2025, urmănd ca revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026.

„Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european. Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români”, a spus Marcel Ciolacu.

Burduja: „România are cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune”

Ministrul Energiei, Burduja, Sebastian Burduja, a anunţat în ședință că actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică iar în şedinţa Executivului vor optimiza schema, luând în calcul scăderile de pe piaţă. Burduja a mai anunţat că aşa cum a promis, a propus abrogarea posibilităţii impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 ar fi dat ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor.

„Actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică.(..) Prin propuneea de azi, optimizăm această schemă şi luăm în calcul scăderile de pe piaţă la energie electrică şi gaze naturale”, a anunţat ministrul Energiei în şedinţa de Guvern.

Ministrul a arătat că astăzi, ”România are cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune, pe piaţa angro şi unul dintre cele mai mici din UE”.

”Investiţiile demarate încep să se vadă şi pe pieţe şi trebuie să se vadă şi în facturile românilor. Este şi o pregătitre a etapei de după 2025, în care asigurăm că furnizorii vor face oferte corecte pentru consumatorii finali”, a arătat Burduja.

Ministrul Energiei a mai anunţat că, aşa cum a promis, a propus abrogarea posibilităţii impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 arfi dat eventuial ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor”. ”Sunt azi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 MW”, a completat Sebastian Burduja.

Marcel Ciolacu: „Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA”

Mai multe articole despre:
plafonare energie gaze marcel ciolacu