MENIU

Piteştiul, oraşul cu cel mai scump transport public din Europa de Est. Cât costă un abonament lunar

România surclasează capitalele din Europa de Est la cel mai scump transport public. Este vorba mai exact despre oraşul Piteşti, unde preţul pe toate liniiile pentru un abonament este 174 de lei pe lună. Şi asta în condiţiile în care nu circulă decât autobuze. La polul opus, în Praga, un abonament lunar costă doar 92 de lei, relatează Realitatea TV.

Municipalitatea piteşteană a fost timp de şapte ani, din 2008 şi până în 2015, asociată – prin operatorul de transport public Publitrans - cu două firme private. Asocierea s-a lăsat cu dosar la DNA, informează Realitatea TV.

14 persoane, în frunte cu fostul primar Tudor Pendiuc, au fost trimise în judecată pentru corupţie, trafic de influenţă şi spălare de bani. Prejudiciul adus bugetului local este de 6 milioane de euro. După scoaterea din traseu a autobuzelor deţinute de firmele particulare, Primăria a fost nevoită să ia în leasing peste 200 de autobuze noi. Preţul acestora s-a reflectat în costul direct.

"Noi avem acum două proiecte împreună cu BERD-ul: unul de face un plan de afaceri şi unul pentru un plan de marketing prin care se vizează tocmai scăderea preţului la acest abonament de 174 de lei. În momentul de faţă, din preţul biletelor cea mai mare parte este mortizarea acestor autobuze, care au fost noi", a explicat Sorin Apostoliceanu, viceprimar.

Transportul în comun din Piteşti de 174 de lei este mai scump decât în orice capitală est-europeana. La Varşovia, capitală cu 1,71 milioane de locuitori ce are tramvaie, autobuze şi metrou, abonamentul lunar pe toate liniile este de 112,8 lei. Prețuri mai mici ca în Pitești găsim și în Budapesta, Sofia sau Bratislava. Cel mai ieftin este la Praga, capitala Cehiei, unde preţul unui abonament pe o lună este doar 550 de coroane, adică 91,95 lei. 

La Arad, acelaşi pachet este tarifat cu 65 de lei, la Cluj – 155 de lei, iar în Bucureşti cu 80 de lei.