MENIU

Sorina Pintea pregăteşte operaţiunea "pacientul sub acoperire"

Ambulanță în noroi, la Vaslui. Ce spune ministrul Sănătății despre pacientul DECEDAT

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susţine că are de gând să trimită în spitale pacienți "sub acoperire" pentru a-i descoperi pe angajații care condiționează actul medical de mită. 

"Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de "pacient sub acoperire" care să meargă, în funcție de gradul de satisfacție al pacientului de la un anumit spital, să verifice dacă cele sesizate de pacienți sunt mai mult sau mai puțin reale. Avem acel chestionar de feedback pe care îl analizăm, iar dacă vedem că scade gradul de satisfacție și crește numărul pacienților care spun că li s-a cerut șpagă, trimitem acești 'pacienți sub acoperire' ", a explicat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru HotNews.ro.

Sorina Pintea a afirmat că metoda "flagrantului" face parte dintr-a strategie anti-corupție de amploare. Un alt proiect-pilot este deja aplicat la Spitalul Fundeni din București, unde angajații au semnat, în primăvară, "declarații anti-mită", prin care-şi iau angajamentul să nu ceară sau primească bani de la pacienți.

De asemenea, pe pereții spitalului au fost lipite afișe prin care pacienții sunt informați că angajații acestui spital nu primesc "plic".

Ministrul Sănătăţii a recunosc că în prezent nu poate estima efectele acestei campanii, pentru că abia acum "pregătim niște indicatori să ne ajute să cuantificăm ceea ce facem."

Mai multe articole despre:
Sorina Pintea