MENIU

Pierdere URIAȘĂ pentru România! Un mare scriitor a murit!

Doliu

Scriitorul Alex Oproescu, fost director al Bibliotecii Judeţene Buzău, s-a stins din viaţă vineri, la un spital privat din municipiul Buzău, potrivit unor surse din familie.

Alex Oproescu avea 77 de ani.

Născut pe 8 mai 1940, în familia lui Constantin şi Alexandrina Oproescu, mici negustori din Nehoiu, Alex Oproescu a absolvit Liceul teoretic din Pătârlagele şi Facultatea de Filologie a Universităţii 'Al. I. Cuza' Iaşi. Din anul 1960 până în anul 1968 a fost director al Bibliotecii raionale Râmnicu Sărat, iar din 1970 şi până în anul 2003, când s-a pensionat, director al Bibliotecii municipale Buzău, devenită Bibliotecă judeţeană în anul 1973.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1995, acesta este autor a 26 de cărţi şi a numeroase articole de istorie literară şi istoria presei, precum şi de biblioteconomie. Din anul 1992, când Biblioteca a devenit instituţie editoare, a coordonat apariţia a peste 60 de volume.

Alex Oproescu a promovat, inclusiv organizând întâlniri pentru public cu mari nume ale literaturii române, precum Zaharia Stancu, Fănuş Neagu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Nicolae Manolescu.

Mai multe articole despre:
România scriitor pierdere