MENIU

Petru Avram - „animalul politic” ce angaja chelnerițe pe post de ingineri, vizat de un nou dosar. Care sunt acuzațiile

Petru Avram, fost director Apele Române Iași. Foto/Arhivă

Petru Avram, celebrul șef de la Administrația Bazinală de Apă Siret anchetat de DNA pentru angajarea unei chelnerițe pe post de inginer, are un nou dosar penal. Este anchetat pentru abuz în serviciu. Acesta ar fi trimis angajați și utilaje ale instituției să facă gratuit lucrări pe terenul unei societăți comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, dosarul a fost instrumentat de procurorii Secţiei de combatere a corupţiei.

"În perioada mai-iunie 2020, inculpatul Avram Petru, în calitatea menţionată mai sus, ar fi dispus în mod nelegal ca utilaje şi muncitori din subordine să efectueze gratis lucrări pentru deznisiparea a cinci puţuri situate pe terenul ce aparţinea unei societăţi comerciale. Prin aceste demersuri, patrimoniul instituţiei publice ar fi fost prejudiciat cu suma de 2.506 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului şi a cheltuielilor cu forţa de muncă", se arată în comunicat.

DNA menţionează că, în contextul apariţiei în spaţiul public a unei anchete jurnalistice care viza aceste fapte, Petru Avram ar fi încercat, în datele de 10 şi 17 februarie 2020, să-i determine prin constrângere morală pe subordonaţi să declare că lucrările respective ar fi fost făcute în afara orelor de program.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunal Iaşi, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse de procurori.

Petru Avram a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2021, alături de primarul comunei Vatra Moldoviţei din judeţul Suceava, Virgil Saghin, într-un dosar privind angajarea fictivă a două persoane. 

Cazul chelnerița-inginer

La începutul lunii februarie 2021, Gabriel Mustățea, un inginer care lucra la ABA Prut-Bârlad a dezvăluit pentru Recorder că o tânără care a lucrat ca ospătăriţă la un bar a fost angajată pe post de inginer la instituție, fără concurs și fără să aibă competențe în domeniu.

Ulterior, în urma dezvăluirilor, fosta chelneriță și-a dat demisia din funcție. Două luni mai târziu, în aprilie 2021, și Petru Avram a demisionat de la șefia instituției, după ce fusese pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu.