MENIU

Petre (UNOPA): Avem liste de așteptare la tratament pentru pacienții cu HIV/SIDA

Petre (UNOPA): Avem liste de așteptare la tratament pentru pacienții cu HIV/SIDA

Directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre, a declarat vineri că sunt liste de așteptare la tratament pentru pacienții cu HIV/SIDA, susținând că în lunile aprilie și mai în mai multe județe existau peste 200 de pacienți pe lista de așteptare. Petre a spus că dacă la rectificarea bugetară Guvernul nu găsește bani pentru următoarele cinci luni și pentru începutul anului 2015 vor exista întreruperi de tratament repetate.

"Avem liste de așteptare pe HIV, lucru care pare o ciudățenie, toată lumea are acces gratuit și necondiționat la tratament. Avem liste de așteptare, sunt pacienți care sunt amânați pentru a intra pe tratament pentru că nu știu spitalele din țară cum va fi situația peste o lună sau două și așteaptă puțină certitudine ca să nu înceapă acei pacienți tratamentul și după o săptămână-două—trei să nu știe dacă mai au să le dea tratament", a afirmat directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, la dezbaterea cu tema "Sănătatea, în ce direcție? 2014 promisiuni, 2015 perspective?", desfășurată la Spitalul Clinic dr. Victor Babeș.

El a susținut că "la nivelul lui aprilie-mai", în mai multe județe, existau "peste 200" de pacienți pe lista de așteptare, listă neoficială.

"Nu sunt liste de așteptare oficiale, nu pot să cer medicilor de aici să îmi spună câți pacienți au pus să mai aștepte ca să li se prescrie lista de tratament, dar la nivelul lui aprilie—mai, din mai multe județe strânsesem o sumă de peste 200 de pacienți. Problema listelor de așteptare era că spitalele mai aveau bani pentru o săptămână sau două", a arătat directorul executiv UNOPA.

Iulian Petre a precizat că au existat întreruperi de tratament în mai multe județe din țară.

"Din 15 până în 20 martie tot județul Constanța nu a avut tratament, asta înseamnă vreo 800 de pacienți. Județul Suceava la începutul anului, lunile ianuarie și februarie, 200 și ceva de pacienți nu au avut tratament. De două săptămâni pacienții care se tratează la Craiova, 200 și ceva de pacienți, nu au tratament. Sibiu în luna februarie, toți pacienții de acolo, o sută și ceva nu au avut tratament. La Mediaș, vreo 70 de pacienți, luna februarie și martie, au avut întreruperi de tratament. Bârlad, o sută și ceva de pacienți, în februarie și martie, nu au avut tratament. Târgoviște, o sută și ceva de pacienți, în februarie și martie, nu au avut tratament. Slatina în luna iulie o sută și ceva de pacienți nu au avut tratament. (...) E o problemă și dacă un pacient nu are tratament o zi, putem să spunem că viața lui a fost pusă în pericol", a explicat Petre.

UNOPA consideră că a fost o greșeală ca programul de HIV/SIDA să treacă la Ministerul Sănătății.

"Nu e normal ca pacienții să vină din cinci în cinci zile la spital să își ia tratamentul. Unii renunță la bătălia cu boala. Noi credem că poate a fost o greșeală să vină programul la Ministerul Sănătății, ori se găsește o soluție să aibă programul de la 1 ianuarie aprobat un buget semnificativ pentru 2015, ori poate este o soluție mai bună să se întoarcă la CNAS, care are un buget și rulează sume mult mai mari de bani", a spus Petre.

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, prezent la dezbatere, a dat asigurări că "nu va exista un moment fără bani".

"Vreau să vă asigur că nu va exista un moment fără bani. Vine rectificarea, banii sunt puși acolo și așa cum s-a întâmplat de fiecare dată nu se întâmplă să rămânem fără bani. Probabil că nu avem câți ne dorim, (...), dar încercăm să ținem lucrurile în mână cu un echilibru. (...) Au existat multe momente când se spunea peste tot că nu mai sunt bani pentru program și de fiecare dată s-au găsit bani. Nu a existat niciun moment când pacienții să rămână fără tratament, cu excepția cazurilor când pacienții nu s-au mai prezentat să își ia tratamentul, dar niciodată din cauza lipsei de fonduri", a susținut președintele CNAS.

Doctorul Alexandru Rafila, consilierul personal al ministrului Sănătății, a spus că sunt 8.837 de pacienți tratați în acest moment în România, iar programul a beneficiat întotdeauna de o finanțare substanțială.

"Programul a beneficiat întotdeauna de o finanțare, aș spune eu, substanțială, nu știu dacă suficientă, dar substanțială, în măsura în care fondurile alocate programului au crescut de la câteva milioane de dolari înainte de anul 2000, la 70 sau 80 de milioane de dolari în 2013. Sunt 8.837 de pacienți care sunt tratați în acest moment în România. Aceștia beneficiază de cele mai moderne scheme terapeutice și durata supraviețuirii și calitatea vieții acestor pacienți eu cred că este de bună calitate", a punctat Rafila.

La rândul său, directorul Agenției de Programe din Ministerul Sănătății, Mihaela Bardoș, a explicat că a fost o perioadă în care au existat "unele constrângeri financiare" legate de bugetul alocat inițial pentru derularea programului HIV/SIDA, perioadă care "va fi depășită cu ocazia rectificării bugetare".

Mai multe articole despre:
SIDA HIV UNOPA PACIENŢI HIV SIDA