MENIU

Petre Daea, față în față cu revolta fermierilor - Prima reacție a ministrului după protestele masive în criza cerealelor

Petre Daea, ministrul Agriculturii

Fermierii s-au întâlnit vineri după-amiază și cu ministrul Agriculturii, în ziua celor mai mari proteste, în contextul tranzitului cerealelor din Ucraina. Petre Daea le-a transmis că „protestez și eu, sunt alături de fermieri” și a precizat că, „ridicând taxele vamale, practic, Ucraina a intrat pe piața unică a UE”.

Petre Daea a vorbit și de „zăngănitul armelor de lângă țara noastră”, ce a creat probleme mari prin fluxul de cereale ucrainean care a pus fermierii români ”într-o situație extrem de grea”.

„Ucrainenii, fiind în aceste constrângeri momentane, au ieșit cu aceste cereale în țările învecinate desi cerealele respective trebuiau să ajungă pe doar acolo unde destinația le era foarte clară, unde populația este dependentă de import. Le-am zis fermierilor să intre toți la discuția cu ministrul pentru că așa este normal. Mi-au zis problemele lor, le-am spus clar ce facem, le-am explicat pe larg că acele sume care au venit în prima tranșă se pun în mișcare imediat, pentru că ieri a apărut în M.O. sumele mici dar vor ajunge la fermierii afectați. Ministerul Agriculturii a mai pus 10 milioane pe lângă cele 10 milioane de la UE. Practic suma s-a dublat şi la orele 14.19 minute pe site-ul Ministerului Agriculturii am publicat actul normativ care stabileşte modul de acordare a acelor bani care au venit şi care au fost dublaţi prin bugetul ministerului Agiculturii şi care se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc, la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ei şi-au asumat acest risc legat de activitatea de comerţ şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri”, a arătat ministrul Agriculturii - Petre Daea.

„Nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale, ci tot sprijinul se duce spre fermieri care au cereale (…) Să se introducă măsuri de restricții la vamă, prin taxe vamale, să se creeze mecanisme de monitorizare ca să știm ce cantitate de cereale există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat (…). Dacă știm că avem un efect negativ, atunci să vină automat sprijin pentru țările afectate (…) Noi învârtim situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia și, ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”, a transmis Petre Daea.

„Sunt alături de fermieri, de fiecare dată am dat sprijinul necesar. Este un moment greu în care conflictul armat și zăngănitul armelor de lângă țara noastră a creat probleme deosebite prin acest flux de cereale și a pus într-o situație extrem de grea pe cei care au valorificat la prețuri mici”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

„Și eu protestez. Le spun că sunt alături de ei, voi fi tot timpul alături de fermieri și le spun: dragi fermieri, am fost, sunt și voi rămâne alături de dumneavoastră. (Președintele) a intervenit. Vine suma suplimentară acum datorită acestei intervenții. Să fim drepți.  Da, acum suplimentăm. S-a și suplimentat această sumă”, a anunțat Petre Daea.

„Am făcut foarte clar traseul acesta al banilor care vor ajunge la fermieri, 29 de zile din momentul în care se aprobă hotărârea de guvern. Este acum plecată la avizare la ministerele de linie”, a adăugat P. Daea.