MENIU

Peste 10.000 de angajați din sănătate s-au infectat cu Sars-Cov-2 .”Solidaritatea Sanitară” acuză autoritățile că ar ascunde datele

Peste 10.000 de angajați din sănătate s-au infectat cu Sars-Cov-2

Federația ”Solidaritatea Sanitară” a transmis miercuri că, până în prezent, 10.181 de salariați din sănătate au fost testați cu noul coronavirus, iar cel numărul deceselor înregistrate în rândul acestora a ajuns la 68. 

Din totalul salariaților infectați, 1.072 sunt în spitale faza I și II, 1.144 - în spitale suport și 7.988 - în alte spitale. 

Sindicaliștii subliniază că rata de deces din sănătate este de 6,8 la mia de lucrători, fiind cea mai mare în rândul grupei de vârstă specifică acestora. Într-o postare pe Facebook, sindicaliștii acuză autoritățile că ar ascunde cifrele reale, vrând ”să genereze imaginea unui impact al pandemiei mult mai mic decât în realitate”.

”Nu vă luați după informațiile furnizate de autorități în privința impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate deoarece nu sunt credibile. Doar câteva dovezi ale lipsei de credibilitate:
 - Instituțiile statului nu publică datele la zi pentru lucrătorii din sănătate
 - Formele rezumative pe care le publică atunci când au chef nu au nicio legătura cu realitatea
- Încearcă să arate că numărul profesioniști din sănătate decedați din cauza COVID-19 este mult mai mic decât în realitate”, a transmis Solidaritatea Sanitară. 

Potrivit datelor publicate pe site-ul covid.solidaritatea-sanitara.ro, cele mai multe infectări s-au înregistrat în Constanța - 701 Unitate nespecificată, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu - 479, Spitalul Județean de Urgență Ploiești - 396, Spitalul Județean De Urgență Sf. Ioan Cel Nou Suceava - 391, Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani - 376, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Galați - 289.

Printre angajații din sănătate care au decedat după ce s-au infectat cu noul coronavirus se află și infirmiere, personal auxiliar, un asistent social, o îngrijitoare, un brancardier, un maseur, un auditor intern și un asistent social. Aproape jumătate dintre victime aveau comorbidități.