MENIU

Pericolul neştiut din borşul la plic

Pericolul neştiut din borşul la plic

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a analizat 13 produse tip borș la plic din magazine. Concluzia specialiştilor este aceea că majoritatea mărcilor de pe piaţă au ca ingredient de bază şi în cantităţi mari sarea, urmat de monoglutamatul de sodiu, acidul lactic, acidul citric şi amidonul de porumb.

Ce efecte au ingredientele din borşul la plic asupra corpului

– provoacă hiperactivitate şi probleme gastrointestinale
– produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale
– favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor
– poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive.
– au un efect antinutritiv, reducând digestia lipidelor
– poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.
– poate provoca dureri abdominale
– poate produce dureri de cap, slăbiciune.

„Borșul la plic este un produs lipsit de nutrienți valoroși, în timp ce borșul tradițional este un aliment probiotic ce conține fermenți care reglează microflora intestinală, bogat în vitamine din complexul B ( B1, B2, B6 și B12), vitamina C și PP, în minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan și iod), calciu și oligoelemente cum ar fi zincul sau seleniul. Borșul tradițional este un condiment ușor de preparat, necostisitor și benefic pentru organism prin proprietățile sale curative. Din păcate, marii procesatori de alimente au „stricat” și acest aliment tradițional. Reclama acestora nu are un rol informativ, ci doar unul înșelător. Consumatorii trebuie ajutați să revină la obiceiurile alimentare sănătoase.”, avertizează Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Studiul privind calitatea condimentelor tip borș la plic face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”, realizată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România). Citeşte studiul complet pentru mai multe detalii!

Sursa: eva.ro

Mai multe articole despre:
pericol Borş borş la plic