MENIU

Pericol în penitenciare: Deținuții și angajații își riscă sănătatea din cauza lipsei condițiilor

Lipsa dotărilor din penitenciare pune în pericol sănătatea deţinuţilor şi a angajaţilor din sistem. Asta pentru că modul în care sunt controlate pachetele este de-a dreptul rudimentar. 

Ofiţerii sunt nevoiţi să străpungă pur şi simplu alimentele pentru a vedea dacă în interiorul lor este ascuns un obiect interzis. Deşi nu au cum să-şi facă treaba corespunzător, tot agenţii sunt cei care răspund pentru nereguli. 

“Se înțeapă alimentele, se taie pâinea. Nu avem un aparat de raze X să controlăm pachetele, un aparat pentru substanțe interzise. Ar trebui un aparat cu raza X cu bandă din aceea”, a declarat Dumitru Bădicu, angajat al Penitenciarului Târgșor.

Ustensilele din imagini nu sunt curăţate. Ele sunt însă folosite în cazul mai multor pachete, astfel că nimeni nu are controlul unor posibile bacterii.

“Pot fi situații în care normele sanitare și medicale să nu fie respectate. Sunt folosite aparate cu raze și acestea, dacă nu sunt bine calibrate, pot pune în pericol și viața angajaților dar și sănătatea deținuților”, a spus Sorin Dumitrașcu, președintele sindicatului Omnia.

Şi lista dotărilor demne de a fi expuse într-un muzeu nu se opreşte aici.

“Am avut un aparat pe care nu mai avem voie să-l folosim. Acesta e din 1980. Nu mai este omologat. Cei e la CNCAN nu-l mai omologhează pentru că poluează. Radiază, nu poluează”, a explicat președintele Omnia.

Nu e de mirare că, nu de puţine ori, în penitenciare ajung obiecte interzise. Sindicaliştii susţin că este aproape imposibil să se descurse în astfel de situaţii.

“Cu dotări primitive nu poți să ai rezultate spectaculoase ori de câte ori ai repeta un control și ori de câte ori ai încerca să faci activități care să prevină introducerea de obiecte interzise în Penitenciar. Evident că sunt situații în care aceste obiecte vor scăpa controlului”, a mai susținut Sorin Dumitrașcu.

Dacă ne uitam la posibilităţile pe care le au agenţii, nici nu e de mirare că după gratii ajung tot felul de obiecte. Este şi şi cazul unui incident petrecut la Poarta Albă, când o angajată a fost ameninţată cu un cuţit improvizat de doi deţinuţi. Administraţia Naţională a Penitenciarelor, condusă de Marius Vulpe, a felicitat-o pentru că a scăpat, apoi a susţinut că a demarat un control în acest caz.