MENIU

Pericol de inundații și viituri în 5 județe până miercuri noapte - Harta râurilor din sud-vest vizate de Codul galben

Pericol de inundații și viituri în 5 județe până miercuri noapte - Harta râurilor din sud-vest vizate de Codul galben

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) avertizează că este pericol de inundații și viituri în cinci județe din sud-vestul țării. Atenționarea de Cod galben este valabilă de marți seară până miercuri, 17 mai, la miezul nopții.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi risc de viituri, valabilă pe râuri din cinci judeţe, până miercuri, 17 mai, la ora 24:00.

Potrivit hidrologilor, în urma prognozei meteo și ca urmare a precipitațiilor abundente pentru  următoarele 24 de ore, a topirii stratului de zăpadă din zona montană înaltă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din șase bazine hidrografice din cinci județe din sud-vest, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

Astfel,  în intervalul 16 mai, ora 22:00 - 17 mai, ora 00:00, pot fi depășite Cotele de atenţie pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Jiu (judeţul Gorj), Motru (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Gilort (judeţul Gorj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olt (judeţul Vâlcea) şi Olteţ (judeţele: Vâlcea, Gorj, Dolj şi Olt).

În intervalul 16.05.2023 ora 22:00 – 17.05.2023 ora 24:00, COD galben de inundații și viituri pe râurile din bazinele hidrografice:

Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţul Gorj),

Motru – bazin amonte S.H. Broşteni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Broşteni (judeţele: Gorj şi Mehedinţi),

Gilort – bazin amonte S.H. Novaci şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Novaci (judeţul Gorj),

Lotru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vâlcea),

Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Lotru – amonte Ac. Ioneşti (judeţul Vâlcea)

Olteţ – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Vâlcea, Gorj, Dolj şi Olt).

De asemenea, fenomene hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare miercuri, 17 mai, în perioada 09:00 – ora 20:00 pe unele râuri din judeţele Gorj şi Vâlcea.

Totodată, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă, mai precizează hidrologii.